Potpisan ugovor: EPCG kupila imovinu Željezare za 20 miliona eura

Dodajte komentar

Ugovor o kupoprodaji imovine nikšićke Željezare od strane Elektroprivrede Crne Gore potpisan je večeras. Potpisali su ga predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović i predstavnici kompanija Toscelik Profil Ve Sac Endustrisi a. S. i Toscelik Alloyed Engineering Steel Nikšić.

Kako se navodi u saopštenju EPCG, vrijednost ugovora iznosi 20 miliona eura, od čega je 15 miliona obezbijeđeno sredstvima kojima je, u septembru ove godine država na aukciji, u postupku otuđenja sopstvenih akcija, otkupila 3.340.757 akcija EPCG, odnosno 28,27 odsto od iznosa predviđenog za otuđenje.

Potpisivanjem ovog ugovora, EPCG je, prema riječima predsjednika Odbora direktora Milutina Đukanovića, došla u priliku da proširi svoj proizvodni portfolio, jer imovina Željezare zbog snage priključka ima veliki solarni potencijal.

On je dodao da se pored toga ovom investicijom stvaraju preduslovi za ulaganje u pogone koji će, svojim aktivnostima, predstavljati značajnu logističku podršku proizvodnim aktivnostima EPCG.

– Naša kompanija je, ovim poslovnim aranžmanom, potvrdila posvećenost ideji prema kojoj investiranje u novu proizvodnju, naročito onu zasnovanu na obnovljivim izvorima energije, predstavlja garanciju osavremenjivanja i jačanja kako Kompanije, tako i privrednog sistema uopšte, tim prije što se, ovom investicijom, značajno uvećava imovina EPCG, samim tim i Crne Gore. Takvo usmjerenje EPCG, u osnovi, predstavlja jedini racionalan način da se nadomjeste zaostaci izazvani činjenicom da je posljednji proizvodni objekat izgrađen prije četiri decenije te da se, u krajnjem, u vremenu globalne energetske krize, uspješno sprovede energetska tranzicija – navodi se u saopštenju EPCG.

Potpisivanju ugovora večeras je prisustvovao i premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović koji je stigao u nikšićku Željezaru.

On je kazao da je ovo istorijski dan za Nikšić i Crnu Goru.

– Najljepši mogući završetak godine – dodao je Abazović.

Radnici, koji zbog problema u fabrici protestovali od 2. juna, sišli su sa krova fabrike.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *