Novi rok za Prostorni plan 1. oktobar, predložena zabrana gradnje u maslinjacima

Dodajte komentar

Novi rok za završetak ključnog državnog strateškog dokumenta – Prostornog plana Crne Gore, produžen je do 1. oktobra, odlučeno je na jučerašnjoj sjednici Vlade u tehničkom mandatu.

Odluka potvrđuje ranije informacije da do sredine godine neće biti moguće zaokružiti ovaj izuzetno važan plan od kojeg zavise glavne smjernice razvoja cijele države u narednih skoro dvadeset godina.

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranje i urbanizma tek nedavno je započelo prvi korak u zaokruživanju budućeg Prostornog plana od 2020. do 2040. godine, nakon što je pozvalo zainteresovanu javnost da do 6. februara predloži eventualne izmjene Koncepta ovog dokumenta, koji je odobrio Savjet za reviziju.

“Imamo priliku da u širokom konsultativnom procesu definišemo strateške pravce razvoja, uređenja i korišćenja prostora u državi za naredne dvije decenije. Očekujem da se svi akteri u društvu uključe i iskoristimo priliku da promijenimo odnos prema našem najvažnijem resursu”, kazala je tom prilikom resorna ministarka Ana Novaković Đurović.

Koncept dokumenta koji treba da sadrži opštu razvojnu viziju i ciljeve, uspostavlja polazišta i principe organizacije, uređenja i korišćenja prostora, uz korišćenje međunarodnih konvencija o prostornom razvoju, te definiše položaj i pravce razvoja u odnosu na okruženje, može se pogledati na internet stranici MEPPU.

Inače, proces stvaranja novog Prostornog plana počeo je još 2017. godine, a prva verzija trebalo je da bude gotova prije referentnog perioda, odnosno 2020. godine. Rokovi za njegov završetak od tada se mijenjaju više puta svake godine.

Vladinim predlogom izmjena i dopuna Zakona o maslinarstvu i maslinovom ulju zabranjuje se gradnja svih objekata u maslinjacima.

“Time će se zaustaviti nelegalna gradnja, koja je proteklih godina posebno intenzivirana u maslinadi Valdanos”, smatraju u izvršnoj vlasti.

Istim izmjenama predloženo je da se pojačaju inspekcijske kontrole, kazne budu strožije, te da poljoprivredna inspekcija dobije veća ovlašćenja prilikom kontrole proizvodana tržištu.

“Time će se riješiti problemi stavljanja na tržište hemijski i organoleptički neocijenjenog i neoznačenog maslinovog ulja. Zakonom je propisano da svako maslinovo ulje koje se stavlja na tržište mora biti ocijenjeno i označeno u skladu sa standardima koji su definisani podzakonskim aktima”, navedeno je u odluci Vlade.

Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *