Banke prijavile 111 klijenata zbog sumnje da peru novac

Banke u Srpskoj prijavile su u prvih devet mjeseci ove godine čak 111 klijenata zbog sumnje u pranje novca.

Taj broj je za čak 91 odsto veći u odnosu na isti period prošle godine kada su banke prijavile 58 sumnjivih klijenata.

Zbog sumnje u pranje novca banke su prijavile ukupno 35 transakcija “teških” 8,2 miliona KM (4,1 milion eura).

To je za čak 52 odsto više u odnosu na prvih devet mjeseci 2021. godine, dok je vrijednost tih transakcija veća za 31 odsto.

Na osnovu dostavljenih izvještaja o gotovinskim transakcijama od 30.000 KM ili više, povezanim gotovinskim transakcijama od 30.000 KM ili više i sumnjivim transakcijama, banke su u prvih devet mjeseci 2022. godine prijavile Agenciji za istrage i zaštitu BiH ukupno 99.046 transakcija u vrijednosti od 8,7 milijardi KM.

„U odnosu na isti period 2021. godine povećan je broj prijavljenih transakcija za 48 odsto, dok je njihova vrijednost povećana za 55 odsto“, navodi se u devetomjesečnom izvještaju Agencije za bankarstvo RS.

U izvještaju se dodaje i da u ovom periodu nije bilo prijavljenih sumnjivih transakcija, niti sumnjivih klijenata za finansiranje terorističkih aktivnosti.

Ranije istraživanje portala Capital pokazalo je da su građevinarstvo i nekretnine, bankarski i sistem brzog transfera novca, ugostiteljstvo, osiguravajuće kuće, kladionice i kockarnice, advokati, računovođe, taksisti dio djelatnosti preko kojih se u BiH pere nelegalno stečen novac.

Izvor: Capital.ba

Check Also

Prvo odluka o koncesiji, pa o gradnji terminala na podgoričkom aerodromu

Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore (ACG), Vladan Drašković, saopštio je da se o gradnji novog …

Leave a Reply

Your email address will not be published.