Hibridni način rada: Koje dane zaposleni najčešće biraju za rad od kuće?

Kada je riječ o fleksibilnom radu, popularizovanom od perioda korone, kompanije su nastojale da radnicima omoguće da dva dana rade od kuće – najčešće petkom i ponedjeljkom, kako bi imali četiri spojena “opuštenija” dana, računajući vikend koji je za mnoge neradan.

Dakle, na posao bi dolazili od utorka do četvrtka. Međutim, prema pisanju Blumberga, ovaj trend se preokrenuo: ispostavilo se da radnici borave kod kuće češće četvrtkom, nego ponedjeljkom i petkom.

“Četvrtak je novi ponedjeljak”, piše Blumberg ovih dana, na osnovu podataka WFH Research-a, tima akademika, uključujući Nikolasa Bluma sa Univerziteta Stanford, koji je prikupio podatke o navikama i stavovima desetina hiljada američkih radnika od početka pandemije.

Petak se rangira kao najpopularniji dan za rad od kuće u posljednjih šest mjeseci, nakon čega slijedi četvrtak, dok je srijeda najčešći dan za boravak u kancelariji.

Nalazi pokazuju kako se obrasci rada konstantno pomjeraju skoro tri godine, a takođe potvrđuju koliko je kompanijama teško da sprovedu stroge norme vezane za povratak u kancelariju, posebno na “zategnutom” tržištu rada u SAD.

Peloton je među poslodavcima koji su pozivali zaposlene na posao od utorka do četvrtka, dok su drugi veliki poslodavci, poput Epla, željeli zaposlene na radnom mjestu utorkom, četvrtkom i još jednim dodatnim danom, koji bi odredili pojedinačni timovi.

Eplov raniji plan je zahtijevao dolazak na posao ponedjeljkom, utorkom i četvrtkom.

Kada je riječ o tome koliko su kancelarije bile “zauzete” u oktobru, u deset većih američkih gradova, podaci bezbjednosne firme Kastle Systems pokazuju da se na posao najviše dolazilo sredinom nedjelje.

Izvor: Kamatica.rs

Check Also

Održana konferencija “Pojas i put – saradnja Kine i zemalja Centralne i istočne Evrope”

Konferencija ,,Pojas i put – saradnja Kine i zemalja Centralne i istočne Evrope”, bila je …

Leave a Reply

Your email address will not be published.