Dodijeljene nagrade najboljim seoskim domaćinstvima u 2022. godini

Dodajte komentar

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma dodijelilo je danas nagrade najboljima u seoskom turizmu u 2022. godini.

Manifestaciju “Ruralno, održivo, domaćinski” koja je održana na Trgu boraca u Kolašinu, otvorio je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović koji je poručio da država poklanja posebnu pažnju seoskom turizmu.

“O tome najbolje govori podatak da je u 2019. godini bilo registrovano 65 seoskih domaćinstava, dok ih je danas oko 240. Naše opredjeljenje je da nastavimo da stimulišemo seoska domaćinstva koja se bave pružanjem ugostiteljskih usluga u ruralnim područjima. Ideja je da i dalje širimo njihovu ponudu i radimo na jačanju kvaliteta. Želimo da seoski turizam postane jedan od pokretača ekonomskog rasta kroz otvaranje novih radnih mjesta i sprječavanje odlaska mladih sa sela, s uvjerenjem da razvijen seoski turizam u sprezi sa poljoprivredom kao rezultat daje zdravu i stabilnu ekonomiju”, istakao je on.

Novoizabrani predsjednik Opštine Kolašini Vladimir Martinović kazao je da su seoska domaćinstva jedan od najvećih potencijala za razvoj održivog turizma naše zemlje, posebno sjevera.

“Posjetioci mogu uživati u pitomijim selima uz idiličnu atmosferu i arhaičan način života i funkcionisanja, preko sela koja su u dolinama rijeka i u kojima se domaćini vrlo često bave uzgojem ribe do visokih crnogorskih katuna u kojima se dan danas može osjetiti duh života gorštačkog stanovništva”, zaključio je on.

Nagrađeni su za najbolje seosko domaćinstvo: 1. mjesto – Seosko domaćinstvo „Kraljska koliba – Andrijevica (2.000 eura); 2. mjesto – Seosko domaćinstvo „Kuća Kljajića” – Berane (1.500 eura) i 3. mjesto – Seosko domaćinstvo „Vila Merak” – Gusinje (1.000 eura).

Najbolja seoska domaćica je Velinka Pavićević sa Seoskog domaćinstva „Pavićević“ na Žabljaku (1.500 eura), slijede Sanja Raković sa Seoskog domaćinstva „Rakovića katun“ iz Berana (1.000 eura) i Dajana Janketić sa Seoskog domaćinstva „Janketić“ iz Kolašina (500 eura).

Najbolji mladi seoski domaćini su: 1. mjesto – Radan Božović – Seosko domaćinstvo „Mlečna dolina”, Berane (1.500 eura); 2. mjesto – Vladeta Ćulafić – Seosko domaćinstvo „Kobil do“, Kolašin (1.000 eura) i 3. mjesto – Aleksandar Miličić – Seosko domaćinstvo „Guest Hause Miličić “, Nikšić (500 eura).

Tokom događaja na trgu je organizovan i mini-sajam domaćih proizvoda seoskih domaćinstava iz cijele Crne Gore.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *