U naredne tri godine za stare dugove plaćamo dvije milijarde

Dodajte komentar

Podrška predlogu budžeta za narednu godinu zavisiće od toga kako će se Vlada izjasniti o amandmanima. Tako su makar saopštili poslanici Demokrata i BS-a. S obzirom da budžet podržavaju DF, URA i SNP, presudni zausvajanje biće glasovi Demokrata.

S obzirom na izlaganje Borisa Bogdanovića (DCG), koji je zdušno hvalio i ovaj budžet i budžete prethodne vlade, posebno izdvajanja koja su išla ka građanima, a ne ka funkcionerima i bogatašima, pravo iznenađenje bila je zadnja rečenica da će podrška budžetu zavisiti od amandmana koje su podnijele Demokrate.

– Od 30. avgusta Crna Gora u ekonomskom i socijalnom smislu bilježi rast i razvoj. Građani vide kako se ima para za sve kada političke elite nisu alave i kada ne troše na sebe. Sve što su oni stavljali u svoje džepove mi smo preusmjerili u džepove građana. Na računima građana je više novca, a na računima partijskih funkcionera sve manje. Nećemo se zaustaviti dok saldo ne bude nula. Umjesto 25 miliona za stambene jedinice bivših funkcionera, mi smo povećali penzije, plate, staračke naknade, vratili naknade majkama, uveli naknade za novorođenčad. Novcem iz budžeta rješavamo socijalne probleme građane, a kada novac ide građanima, a ne “Bemaksu, njima je to populizam. Sramota je otimati od građana da bi se nahranili šefovi, kojima je socijalna pomoć isplaćivana u aktovkama, džakovima, kesama i vrećama. Toga neće biti nikad više, mafija nema državni budžet, ovo je budžet građana, istakao je Bogdanović tokom rasprave o pred logubudžeta.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da će amandmane vidjeti naredne sedmice i tokom vikenda i izjasniti se o njima. On je naglasio da je budžet mjera mogućeg i iskaz ekonomskog stanjau državi.

Saopštio je da će naredne godine inflacija biti do 10 odsto, uz napomenu da se neke stvari ne mogu predvidjeti. Nakon rebalansa, kojim su predvidjeli zaduženje do 350 miliona eura, dosad su pozajmili 105 miliona, koji će biti depoziti za narednugodinu.

– Zaduženje u narednoj godini će biti do 600 mi liona, ali će to zavisiti od startnih depozita, ostvarivanja prihoda, realizacije izdataka. Imaćemo potrebu za manjim zaduženjem ukoliko ne dođe do nekih globalnih poremećaja, rekao je Damjanović.

Precizirao je da je predviđen deficit od 5,99 odsto BDP-a, od 366 miliona, da će na otplatu duga otići 338 miliona, te da su nedostajuća sredstva 700 miliona.

Dejan Đurović (DF) kazao je da nije dobro što se zadužujemo za potrošnju i dugove, i da nije dobro da se zadužujemo po visokim kamatnim stopama, jer nas to dovodi u tzv. dužničko ropstvo.

– Ove godine otplaćujemo 477 miliona dugova. Ti dugovi su nastali prije 2020. godine. Takođe, Crna Gora u naredne tri godine mora platiti skoro dvije milijarde eura dugova koji su nastali prije 2020. godine. Od toga se 1,52 milijarde odnosi na glavnicu, a 430 miliona na kamatu, ukazao je Đurović.

Dragan Ivanović (SNP) smatra da ovoliki budžet, najvećiu istoriji Crne Gore, zaslužuje veliku pažnju. Budžet iznosi 2,85 milijardi eura.

Suada Zoronjić (URA) je ukazala da budžet nije kreiran u dogovoru sa predstavnicima naroda i da su iz njega isključeni projekti koji su građanima bitni.

– Građanima su bitni projekti koji će im poboljšati život. Potreban je razvojni budžet, koji će donijeti nova radna mjesta. Budžet je potrošački, a skreće pažnju najava novog zaduživanja. Dajem kritičku analizu na ovaj budžet. Svi smo očekivali da ovo bude godina koja obećava, rekla je Zoronjić.

Ona je ocijenila da ovim predlogom nije pokazan senzibilitet za sjever.

– Sjever je budućnost Crne Gore, potrebno je tamoulagati. Ovako se stiče utisak da se Crna Gora završava negdje kod Kolašina, gdje je i kraj autoputa, kazala je Zoronjić.

Amer Smailović (BS) je saopštio da će se ta partija odrediti prema budžetuu zavisnosti od toga kako se Vlada odredi prema njihovim amandmanima.

– Za jednu ozbiljniju ekonomsku priču neophodna je politička stabi lnost i da se država prepusti subjektima koji žele dobro ovoj zemlji i koji su za EU, naveo je Smailović.

Genci Nimanbegu je rekao da Vlada nije ispunila nijedan amandman koji je podnio u 2022. godini.

Poslanici će o amandmanima odlučivati naredne sedmice, kada će odlučivati i o budžetu.

Zdravstvo i dalje crna rupa u budžetu

Đurović je ocijenio da je zdravstvo i dalje crna rupa u budžetu.

– Ulaganje u obrazovanje nije veće i izražavam žaljenje zbog toga. Jeste da je povećano, ali je mnogo manje od procenta PDV-a koji zaslužuje Crna Gora. Obrazovanje je povezano sa privredom, ali može biti jače i bolje ako se spriječi odliv kadrova. Besplatni udžbenici predstavljaju ozbiljan korak, ali su plate kadrova u prosvjeti i dalje na sličnom nivou, rekao je Đurović.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *