Analitičari najavljuju: 2023. u znaku zlata

Dodajte komentar

Cijene zlata mogle bi skočiti na 4.000 dolara za uncu tokom iduće godine jer povećanje kamatnih stopa i strahovi od recesije održavaju tržišta nestabilnima, rekao je Juerg Kiener, izvršni direktor i glavni investicioni direktor Swiss Asia Capitala.

Cijena plemenitog metala mogla bi dostići između 2.500 i 4.000 dolara negdje sljedeće godine, rekao je Kiener za CNBC-jevu emisiju “Street Signs Asia” u srijedu.

Postoji dobra šansa da tržište zlata vidi veliki pomak, rekao je, dodajući da “to neće biti samo 10% ili 20%,” već pomak koji će “stvarno postići nove vrhunce”.

Kiener je objasnio da bi se mnoge ekonomije mogla suočiti s “malom recesijom” u prvom tromjesečju, što bi dovelo do toga da mnoge centralne banke uspore tempo podizanja kamatnih stopa i zlato odmah učinilo privlačnijim. Rekao je da je zlato takođe jedina imovina koju posjeduje svaka centralna banka.

Prema podacima Svjetskog vijeća za zlato, centralne banke kupile su 400 tona zlata u trećem tromjesečju, gotovo udvostručivši prethodni rekord od 241 tone u istom razdoblju 2018.

“Od [2000-ih] prosječni povrat [na] zlato u bilo kojoj valuti je negdje između 8% i 10% godišnje. Niste to postigli na tržištu obveznica. To niste postigli na tržištu kapitala.”

Kiener je takođe rekao da će ulagači tražiti zlato s visokom inflacijom u mnogim dijelovima svijeta. “Zlato je vrlo dobra zaštita od inflacije, izvrstan ulov tokom stagflacije i odličan dodatak portfoliju.”

Uprkos velikoj potražnji za zlatom, Kenny Polcari, viši tržišni strateg u Slatestone Wealthu, ne slaže se da bi se cijene sljedeće godine mogle više nego udvostručiti.

“Nemam ciljnu cijenu od 4000 dolara, iako bih volio da se pojavi”, rekao je u emisiji “Street Signs Asia” na CNBC-u u četvrtak.

Polcari je tvrdio da će cijene zlata doživjeti određeni pad i otpor na 1900 dolara za uncu. Cijene bi se određivale prema tome kako inflacija reaguje na globalno povećanje kamatnih stopa, rekao je.

“Volim zlato. Uvijek sam volio zlato – rekao je. “Zlato bi trebalo biti dio vašeg portfolija. Mislim da će proći bolje, ali nemam ciljanu cijenu od 4000 dolara.”

Zlato je ojačalo u utorak dok je američki dolar oslabio nakon što je japanska centralna banka prilagodila svoju politiku kontrole krivulje prinosa. Objava je uzrokovala porast cijena zlata za 1% iznad ključnog nivoa od 1.800 USD, prije nego što je pala niže u srijedu kada se dolar oporavio, prenosi Seebiz.eu.

Na pitanje je li ponuda slaba zbog velike potražnje, Kiener iz Swiss Asia Capitala rekao je da “uvijek ima ponude, ali možda ne po cijeni koju želite”.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *