Prijavljeno 11 miliona eura potraživanja

Dodajte komentar

Postupak stečaja u Uniprom Energyju, u kojoj vlasnik Uniproma Veselin Pejović ima 40 odsto udjela, nastavljen je nakon godinu, ali ponovo uz odlaganje ispitnog ročišta. Dodatna prijava potraživanja Uprave prihoda i carina (UPIC) od 297.000 eura nakon inspekcijskog nadzora u ovoj kompaniji, kao i zahtjevi zastupnika of šor kompanije Solbay Capital Partners (SCP) koja je inicirala stečaj, traži dopunu liste potraživanja i izjašnjenje stečajne upravnice Zorice Šoć.

Prije više od godinu, kadaje otvoren stečaj zbognevraćenih 2,4 miliona zajma, prij avlj eno j e 10,7 miliona eura, od čega se 7,5 miliona odnosilo na uslovno potraživanje Investiciono-razvojnog fonda za kredit za koji je ova kompanij a garantovala.

Iako bi lista, ukoliko ne bude dodatnih prigovora, moglabitikonačnakrajem januara, Soć je inicijalno priznalarazlučno pravo SCP-u na 538 hiljada eura, osmorici radnika 16 hiljada, aUPIC-u 8,2 hiljade. U trećem isplatnom redu priznata su potraživanja Glavnog grada od 3,7 hiljada eura, Kapital Trade 105 eura, Telenora 1,7 hiljada, dio potraživanja belgijskog Fluxys od 19,5 hiljada eura, kao i ostatak neobezbijeđenog potraživanja SCP od 2,5 miliona eura. Soć je Fluxysu osporila 13,7 hiljada eura, jer je to potraživanje nastalo nakon otvaranja stečaja u Uniprom Energy.

Stečaj je otvoren prošlog septembra, a u inicijalnom nalazu Soć stoji da godinama negativno posluje te daje za tri godine gubitak sa 183,9 hiljada porastao na pola miliona eura. Privredni, a onda Apelacioni sud koji je potvrdio stečaj, saglasni su da potraživanje SCP proizilazi iz ugovora o zajmu te daje zajedničkom izjavom taj dug usaglašen. Uniprom Energy se kod ove kompanije zaduživao tokom 2018. godine, dok se polovina duga odnosi na pozajmice koje im je u više navrata davala kiparska kompanija Estpro Consulting Associates, a od kojih je SCP preuzela potraživanje. Dogovor je bio da se rok za izmirenje pomjeri do kraja2019, apočetkom pretprošle godine potpisan je sporazum o sravnjenju. Prvobitno je SCP pokušao da naplati 1,5 milion dospjelog duga, ali je Vij eće Privrednog suda koj im je predsjedavao bivši predsjednik suda Blažo Jovanić, obustavilo izvršni postupak navodeći da fakture nijesu ispunjavale uslove za vjerodostojnu ispravu. Uniprom Energy registrovan je krajem 2017, zanabavku, skladištenje i prodaju prirodnog gasaUniprom KAP-u. Kompanij a nema nepokretnosti, a vlasnik je pet vozila.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *