Goldman Sachs planira da otpusti osam posto zaposlenih

Dodajte komentar

Goldman Sachs, poznata investiciona banka, planira otpustiti do 8% svojih zaposlenih jer se priprema za teže okruženje sljedeće godine.

Otkazi će uticati na svaki dio banke i vjerovatno će se dogoditi u januaru.

To je uoči nadolazeće konferencije za dioničare Goldmana na kojoj se očekuje da će menadžment predstaviti ciljeve uspješnosti. Investiciona banka sa sjedištem u New Yorku obično isplaćuje bonuse u januaru, a moguće je da bi otpuštanja mogla biti način da se očuvaju bonusi za preostale zaposlene.

Wall Street se ove godine prilagođava okruženju s nižim prihodima nakon dvogodišnjeg procvata poslova i zapošljavanja. Goldman je bila prva velika kompanija koja je ukinula radna mjesta u maju, relativno plitko uklanjanje koje je uticalo na samo nekoliko stotina zaposlenih. Nakon toga uslijedila su slična skromna rezanja u Citigroupu i Barclaysu, iako je Morgan Stanley prošle nedjelje otpustio oko 1600 radnika, prvi je izvijestio CNBC.

Ali nadolazeći potez u Goldmanu daleko je najdublji krug rezova na Wall Streetu dosad. Druge će kompanije vjerovatno morati slijediti taj primjer kako se okrušenje prigušenog tržišta kapitala produžava, prema regrutu s Wall Streeta Mikeu Karpu.

“Mnoge će se kompanije morati vratiti na tablu i odrediti pravu veličinu svojih organizacija, nije to samo Goldman”, rekao je Karp, izvršni direktor Options Group. “Kompanije su pretjerano zapošljavale, a sada će morati i pretjerano otpuštati.”

Planiranje otkaza je u toku do sljedećeg mjeseca, a krug bi mogao biti manji od 8% kada se završi, pogotovo ako ljudi dobrovoljno odu, dodala je osoba koja poznaje situaciju. Ali to znači da bi čak oko 4000 zaposlenih moglo biti pogođeno, kako je izvijestio Semafor ranije u petak.

Oni koji se smatraju lošijima ili koji rade u potrošačkim kompanijama koje banka sada umanjuje, izloženi su najvećem riziku od otkaza.

(SEEbiz)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *