Novaković-Đurović najavila: Vraća se građevinska dozvola, planovi podijeljeni na državne i lokalne

Dodajte komentar

Novim zakonskim rješenjima za planiranje prostora, izgradnju objekata, legalizaciju i za Inženjersku komoru, čiji se nacrti očekuju do kraja godine, biće vraćeno izdavanje građevinskih dozvola, oročiće se legalizacija i planovi će biti podijeljeni na državne i lokalne.

Prostorno urbanistički planovi se vraćaju opštinama, najavljeno je na jučerašnjoj sjednici Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje. Kako je najavila resorna ministarka Ana Novaković-Đurović, do kraja godine radne grupe u Ministarstvu završavaju nacrte zakona za planiranje prostora, izgradnju objekata, legalizaciju, dok će nacrt za Inženjersku komoru raditi eksperti iz ove ustanove.

Zakoni

Ona je tokom kontrolnog saslušanja najavila da će ova četiri zakonska rješenja zamijeniti Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata iz 2017. godine, za koji su članovi ovog tijela zaključili da se pokazao nefunkcionalnim. Dejan Đurović (DF) zamjerio je aktuelnom zakonu centralizaciju i istakao da treba uvesti nove planske dokumente za koje bi bila odgovorna lokalna samouprava, a saglasnost dala Vlada. Smatra da Ministarstvo nema kapaciteta da donosi planske dokumente na nivou države i predlaže formiranje agencija za planiranje i uređenje prostora na lokalnom i državnom nivou. Naveo je i da novi zakon o legalizaciji treba da bude oročen. To znači da nema mogućnosti da dovijeka imamo mogućnost legalizacije objekata. Jednom moramo stati sa tom praksom.

Zakon o legalizaciji trebalo bi da formuliše inistituciju direktorata koji bi trajao recimo pet godina i u tom vremenu bi legalizivali sve što se može poručio je Đurović dodajući da bi trebalo dati i procjenu koliko bi koštala legalizacija po kvadratu prostora, te odrediti zone.

-Zona uz obalu bi bila luks i za nju bi naknada trebala biti veća, jer nije korektno da se uz samu obalu obračunava isto kao na 500 metara od obale. Određivanje zona treba povjeriti opštinama, uz kontrolu Ministarstva poručio je Đurović, koji traži da se vrate naknade za infrastrukturu kondo i hotelima sa četiri i pet zvjezdica.

-Dali smo mogućnost izgradnje kondo hotela, koji zakonski može da koristi vlasnik dva mjeseca i da ostatak godine izdaje. Međutim u praksi su se apartmani prodavali kao stanovi, a nije plaćana komunalna naknada. Tu smo imali desetine miliona šteta tvrdi Đurović, a ministarka je kazala da su radne grupe upravo na tome radile. Nagovijestilaje da se novim zakonskim rješenjima ide u pravcu decentralizacij e i formiranj a državnih i lokalnih agencija.

-Opštine će raditi lokalna planska dokumenta, ali određena kontrola državnih organa mora da postoji kazala je Novaković-Đurović.

Legalizacija

Najavila je i da se još razmatra na koliko će oročiti legalizaciju.

-Taj će posao biti povjeren lokalnim i državnim agencijama da bi se ubrzao proces, jer imamo kašnjenje u dostavljanju popisa objekata. Planira se i povećanje naknade za luks zonu kazala je ministarka najavljujući i povratak komunalne naknade za hotele sa četiri i pet zvjezdica.

-Što se tiče kondo hotela, to se mora sistemski riješiti u zakonu o turizmu objasnila je Novaković-Đurović, koja smatra ovo važnim za funkcionisanje Regionalnog vodovoda, kojem su na ovaj način bila uskraćena značajna sredstva.

-Što se tiče četvrtog zakonskog rješenja, Inženjerska komora utvđuje nacrt poručila je ministarka i najavila uvođenje obavezne građevinske dozvole, naglašavajući da više neće biti improvizacije.

Istakla je da će u novom zakonskom rješenju biti definisano da prostorne planove rade lokalne samouprave i oni će se naslanjati na prostorni plan Crne Gore, ali je poslanik Dejan Đurović dodao da se za usvajanje treba čekati popis stanovništva. Ministarka je kazala da je prostorni plan završen u formi koncepta i da je savjet dao pozitivno mišljenje na koje će od sljedeće sedmice biti dato u javnosti kako bi imali komentare.

-Idemo na javnu raspravu da bismo došli do nacrta za koji mislim da će biti gotov u prvom kvartalu iduće godine. Usvajanje zakona onda zavisi od Skupštine poručila je Novaković-Đurović.

Odustaju od plana generalne regulacije

Ministarka Novaković-Đurović kazala je da plan generalne regulacije, koji je trebao biti urađen po postojećem zakonu, planiraju da podijele na lokalna i državna dokumenta.

Proces je bio zaustavljen u mandatu prethodne vlade i novo zakonsko rješenje u formi nacrta dijelimo na lokalna i državna dokumenta, što isključuje plan generalne regulacije. Zbog toga nijesmo produžavali ugovor timu koji je do sada radio taj plan istakla je ministarka dodajući da će promijeniti ovaj stav ako dobije argumente.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *