Dramatičan pad tržišta nekretnina širom Evrope

Dodajte komentar

Širom Evrope posljednjih mjeseci dolazi do dramatičnog pada cijena nekretnina, primjećuju analitičari.

Nakon mjeseci predviđanja o tome kada bi i gdje bi stambeno tržište moglo prvo pasti, kontrakcija je najviše pogodila Švedsku. Vrijednosti nekretnina pale su 15% u odnosu na vrhunac, a ekonomisti su zabrinuti da bi “dramatična promjena” mogla izazvati najtežu recesiju među 27 ekonomija EU-a. Većina švedskih hipoteka je prilagodljiva, što ih čini osjetljivima na povećanje kamata, izvještava Bloomberg.

Prosječna tražena cijena domova koji se stavljaju na tržište Ujedinjenog Kraljevstva pala je za 2,3% tokom prošlog mjeseca, što je najbrža stopa u 14 godina, dok su stanarine skočile.

Polovina od 35 najvećih francuskih gradova zabilježila je pad cijena nekretnina za čak 3% u posljednja tri mjeseca, pokazuju podaci.

Španija je nedavno zamrznula kamatne stope i produžila dospijeće kredita kako bi zaštitila domaćonstva s niskim prihodima od hipotekarnog šoka.

Pad cijena nekretnina pogodio je i Grčku gdje su kuće još uvijek značajno povoljnije nego drugdje na Mediteranu. Grčka vlada planira da omogući veoma niske stope hipotekarnih kredita za kupce koji prvi put kupuju.

Hlađenje tržišta pogodiće i Hrvatsku. Razlika između traženih i realizovanih cijena nekretnina je sve veća, a trenutno doseže oko 15 posto, što znači da zahtjevi vlasnika nisu uvijek realni, posebno kada je riječ o iznajmljenim nekretninama, istaknuto je protekle nedjelje na 34. Forumu poslovanja nekretninama. Forum je organizovalo Udruženje poslovanja nekretninama Hrvatske privredne komore (HGK), a kako je rekao predsjednik tog udruženja Dubravko Ranilović, još se ne može sa sigurnošću reći kako će izgledati iduća godina, no smatra da će sigurno doći do promjene trendova, prenosi SEEbiz.eu.

“Doći će do određenog usporavanja tržišta nekretnina, cijene na ovaj način neće moći rasti unedogled”, izjavio je Ranilović.

Ekonomija EU-a, uključujući Njemačku, uslijed krize usporava i ide prema recesiji, zbog inflacije se dižu kamatne stope, a s obzirom da su kupci više od trećine nekretnina u Hrvatskoj stranci, to će se u idućoj godini reflektovati i na hrvatsko tržište, ocijenio je.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *