Čuvar prirode: Budi prijatelj losa

Los je u Kini ugrožena životinja, koja je u jednom trenutku čak i izumrla. Od početka pedesetih godina prošlog vijeka, Kina je uvozila losove iz Evrope, a sada je njihova populacija u Kini veća od 10 hiljada. Većina losova živi u kineskoj provinciji Đijangsu. Oni žive na močvarnoj površini od 2.700 hektara. Losovi su veoma neposlušni, što njihovom čuvaru Liu Binu ponekad stvara probleme.

Liu Bin je 2009. godine došao u rezervat losova kako bi pomogao u zaštiti ovih životinja. Praćenje divlje populacije losova je jedan od naših ključnih zadataka. Liu Bin i njegove kolege su pojedinim losovima stavili GPS ogrlice kako bi lakše pratili njihovo kretanje.

„Sada koristimo neku visokotehnološku opremu kao što je nadgledanje video nadzora i opreme poput dronova. U budućnosti ćemo koristiti i pametnu opremu za zaštitu losova. Ovo će uštediti puno radne snage i pomoći da radimo lakše i u skladu sa naukom“, rekao je Liu Bin.

Ogromna močvarna područja nisu samo dom losova, već i ptica koje dolaze ovdje. Zaštita biodiverziteta će pomoći rastu broja ove rijetke vrste losova.

Check Also

Kina prilagodila mjere za upravljanje kovidom-19

Kina će upravljati kovidom-19 sa mjerama protiv zaraznih bolesti klase B, umjesto trenutnih zaraznih bolesti …

Leave a Reply

Your email address will not be published.