Vujanović: Ne očekujem potpisivanje Opšteg kolektivnog ugovora

Dodajte komentar

Do polovine decembra najavljeno je potpisivanje Opšte kolektivnog ugovora. Ovaj posao nedjeljama unazad prate oštre reakcije unutar privrede. Predsjednik udruženja sindikata Veselin Vujanović, gostujući u emisiji “Takulin” na Gradskoj RTV kazao je da ne očekuje potpisivanje.

“Predsjednik udruženja Unije slobodnih sindikata Predrag Mitrović je na sjednici parlamenta kazao da je socijalni dijalog na nikad gorem nivou zahvaljujući aktuelnom ministru rada. Ako to kaže jedan od učesnika socijalnog dijaloga, mi mu vjerujemo”, istakao je Vujanović.

Sa aspekta tog odnosa, socijalni dijalog kao kategorija, po njegovom mišljenju, uvijek je bila pod farsom i mistikom, a sa aspekta tri potpisnika tog akta, dodaje, postoji jedan od potpisnika – Vlada – koja ne zna u kojem je stanju.

“Da li ima kvorum, legitimitet i koliko će trajati, ne znamo. To je tehnička, prelazna Vlada, za koju niko ne zna da definiše status. Takođe imamo dva reprezentativna sindikata koji nijesu dokazali za sedam, osam godina reprezentativnost, jer se broj zaposlenih povećao u Crnoj Gori za oko 200 hiljada. Nijesmo još vidjeli na papiru da oni imaju toliko članova”, pojasnio je Vujanović.

Treći potpisnik je Crnogorsko udruženje poslodavaca, napominje, koje usporava reprezentativnost postojeće Unije, te traži da se odloži.

“Najgore bi bilo da ga sada na brzinu potpišu i da posle određenog vremena neko dođe i kaže da ne važi. Radnici ne bi izgubili ni jedno pravo, siguiran sam, ali mislim da bi se degradirao taj akt, da ga neko čas potpisuje, pa uništava”, naglasio je Vujanović.

Ako se o ovome pregovaralo tri godine, Vujanović kaže da ne vidi razlog zašto se nije makar prije godinu to potpisalo, nego sad.

“U svakom slučaju opet glavni akteri koji će da trpe sve ovo što se radi po tom pitanju biće radnici Crne Gore, koji opet ispaštaju zbog nečije nebrige, ličnih stavova, ličnih ambicija, ko zna kakvih, realnih – nerealnih, ali to je već viđena priča u našoj državi”, podsjeća Vujanović.

Napominje da o aktu ne zna ništa i da ne može da se odredi, ali smatra da bi ga trebalo postaviti na sajtu, pozvati ljude da učestvuju, da daju primjedbe, jer nije lako napisati za toliko ljudi opšte kolektivni ugovor.

“To je dosta mistično pregovarano, i moja bi sugestija bila da se to odloži, ako bi se možda još neko uključio – akademska zajednica ili predstavnici još nekog resora u društvu koji mogu da pomognu, pa tek onda da se potpiše i da bude temeljni ugovor”, napomenuo je Vujanović.

Smatra da socijalni dijalog u Crnoj Gori ne postoji.

“Uvijek sam bio rezervisan prema socijalnom dijalogu, zato što se Socijalni savjet svuda u svijetu zove Socijalni i ekonomski savjet. Zalagao sam se da se socijalni savjet proširi, iako Ustav definiše da je sastav Socijalnog savjeta reprezentativna Udruženja poslodavaca, Sindikata i Vlada”, pojašnjava Vujanović.

Opšti kolektivni ugovor je, prema njegovom mišljenju, na infuziju koja po malo kapa, pa kad prestane, da se nova i tako može još narednih dvadeset godina.

“Ali nije to odraz demokratije, vlasti i sindikata, da ne mogu da se dogovore oko nekih stvari tri godine. Sjetimo se kakva je priča bila oko neradne nedelje. Da li neko pita koliko je država izgubila za ovo vrijeme što nije radila nedjeljom. Pa sam insistirao da država da dvostruku dnevnicu onome ko radi nedeljom za vrijeme ljeta. Država će zaraditi pet puta više od PDV-a”, kazao je Vujanović.

Postavlja se pitanje zašto samo trgovine ne rade, dodaje, a rade kafići, benzinske stanice i to je neka vrsta diskriminacije prema ljudima koji rade.

“Saglasan sam da treba imati slobodan dan, treba uvećati naknadu, ali ako država ima interes da se radom ostvaruje veliki profit u budžetu, zašto ne pozovu ko hoće da radi, pa daju troduplu dnevnicu”, naglasio je Vujanović.

U ovoj se državi, ističe, sve može, a ništa se ne mora.

“Logično je da će poslodavac biti protiv da isplaćuje uvaćane dnevnice. Ali, koliko sam čuo da je Javni servis od javnog interesa za građane, a ostali mediji nijesu – to je već nebuloza i diskriminacija. Treba da se borite, imate svu podršku Sindikata”, dodao je Vujanović.

Izvor: Gradski.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *