Đukanović: Željezara početkom godine mora početi da radi; Kovačević: Sa novim idejama otvaramo nova radna mjesta

Željezara će postati dio Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) koja će u okviru nikšićke fabrike, u saradnji sa Opštinom Nikšić, formirati tehnološki park. Predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović gostujući u jutarnjem programu RTNK istakao je da su predstavnici turske “Tosjali grupe” prilikom jučerašnjih razgovora u Vladi, bili korektni ali oprezni.

“Oni su se plašili šta ako budu sudksi procesi, da li će imati problema da likvidiraju tu firmu koju su osnovali. Željazarom upravljaju u suštini dvije firme iz “Tosjali grupe”, jedna je je u Turskoj, a druga je registrovana u Nikšiću. Jednostavno su previše oprezni bili, vjerovatno ih je period prethodne vladavine DPS-a naučio tome da neki dogovori i ne važe. Bili su u razgovorima sa nama dosta korektni , ali postojala je ta doza opreznosti, po meni lično neopravdane, ali svako ima pravo da bude oprezan. Uglavnom prividimo kraju čitavu transakciju i Željezara mora početkom godine početi da radi”, kategoričan je bio Đukanović.

Željezara će, kazao je on, biti podrška čitavoj energetskoj i solarnoj industriji.

“Znamo da je teško danas proizvoditi čelik ali tu toliko ima drugih djelatnosti koje mogu da potpomognu kompletan energetski sektor, pogotovo ovaj sektor koji se odnosi na proizvodnju solarne energije i mislimo da će to biti veoma rentabilna kompanija za 229 zaposlenih i da neće biti problema”, rekao je Đukanović u jutarnjem programu RT Nikšić.

EPCG već ima nacrte biznis planova koji pokazuju da će aranžman sa Željezarom biti na dobro gradu, kompaniji, ali i čitavoj Crnoj Gori.

“Nama biznis planovi već sad pokazuju da nema problema za 229 radnika , ali mi na tome nećemo da se zaustavimo, mi želimo da širimo taj kompletni tehnološki park i znamo da je Opština Nikšić zainteresovana da uđe u određene investicije. Smatram da možemo da oživimo Željezaru i da možda tamo može da radi i više od hiljadu ljudi”, istakao je Đukanović.

Potpisivanje ugovora između turskog investitora i EPCG trebalo bi da bude 20.decembra u Nikšiću, a doprinos da se situacija sa nikšićkom fabrikom napokon razriješi dala je Opština Nikšić, odnosno inicijativa je potekla od predsjednika Opštine Marka Kovačevića koji je istakao da je ta fabrika izuzetno značajna za Nikšić.

“Djelovali smo progresivno i dobili smo kao rezultat ovu situaciju u kojoj je sada već izvjesno da će radnici ostati na poslu, a da će imovina Željezare opet biti u državnim rukama, naravno kroz najznajačniju kompaniju naše države EPCG kojoj bih se zahvalio što je izašla u susret našoj ideji i što je bila uporna da je ostvari i što shvata značaj Željezare za naš grad i što shvata značaj toga da one stare vrijednosti koje smo imali i ono što je bilo vrijedno u nekim prethodnim sistemima moramo da vratimo i da probamo da sačuvamo onaj stari sjaj, a da idemo u progres i da otvaramo nova radna mjesta i sa novim idejama da i dalje nastavimo da naše ljude, da tako, kažem učinimo i srećnijim i boljim i zadovoljnijim a oni će to biti svakako kada nisu bez posla”, istakao je Kovačević.

Izvor: RTNK

Check Also

Pogledajte najnoviju Bloombergovu listu milijardera

Najnovija Blumbergova lista milijardera nje donijela novina kada je u pitanju prva petorka. Na prvom …

One comment

  1. Hahahahaha kakav dps ogrnut df spc neznanjem…

Leave a Reply

Your email address will not be published.