VTB bank pod hakerskim napadom bez presedana

Dodajte komentar

Druga po veličini ruska banka VTB pogođena je najvećim sajber napadom u svojoj istoriji, objavila je u utorak, upozorivši na privremene poteškoće u pristupu svojoj mobilnoj aplikaciji i web stranici, ali uvjeravajući klijente da su njihovi podaci i dalje sigurni.

VTB je u državnom vlasništvu i saopštio je da odbija napad distribuiranog uskraćivanja usluge (DDoS), u kojem hakeri pokušavaju preplaviti mrežu neuobičajeno velikim količinama saobraćaja kako bi je paralizovali.

“Tehnološka infrastruktura banke je pod kibernetičkim napadom bez presedana iz inoistranstva”, rekao je VTB u priopćenju.

“Najveća ne samo ove godine, nego u cijelom vremenu poslovanja banke.”

Ruski vladini subjekti i državne kompanije na meti su takvih napada zbog događaja u Ukrajini. Internet stranice Kremlja, vodećeg pevoznika Aeroflota i najvećeg zajmodavca Sberbank među onima su koji su doživjeli gašenja ili privremene probleme s pristupom.

Hakeri su takođe odložili početak govora predsjednika Vladimira Putina na glavnom ruskom ekonomskom forumu ranije ove godine.

Proruski hakeri su u međuvremenu preuzeli odgovornost ili su okrivljeni za napade na web stranice i infrastrukturu u Litvaniji, Norveškoj i Sjedinjenim Državama ove godine.

VTB je rekao da je većina napada došla iz inostranstva, ali da je posebno zabrinut zbog saobraćaja s ruskih IP adresa.

Rekli su da će sve identifikovane ruske IP adrese napadača predati policiji.

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *