Novi apel CUP ministru rada i socijalnog staranja: Odložiti potpisivanje OKU

Dodajte komentar

Crnogorsko udruženje poslodavaca (CUP) uputilo je danas novi apel za odlaganje potpisivanja aktuelne verzije Opšteg kolektivnog ugovora (OKU).

U javnom obraćanju ministru rada i socijalnog staranja Admiru Adroviću kao predsjedniku Socijalnog savjeta, ističu da je riejč o “izuzetno važnom pitanju sa potencijalno značajnim uticajem na stvaranje društvene kohezije i harmoničnosti”. Kako su naveli, ono može imati “potencijalno znatne posljedice po poslovanje crnogorskih preduzeća”.

“Ponovo apelujemo da se uzdržite od potpisivanja dostavljenog Vam predloga i da isti uputite na transparentnu i valjanu proceduru uz učešće svih onih koji treba da učestvuju. Jedino takva rasprava može rezultirati dokumentom koji će biti odraz volje svih socijalnih partnera i prihvatljiv za sve”, zaključuju u pismu koje potpisuje predsjednik CUP-a prof. dr Vasilije Kostić.

Obraćanje prenosimo integralno u nastavku.

“Poštovani g-dine ministre,
Crnogorsko udruženje poslodavaca Vam se u ime privrede koja stvara više od 45% BDP-a CG ponovo obraća sa apelom da kao predsjednik Socijalnog savjeta odložite potpisivanje Opšteg kolektivnog ugovora koji Vam se nudi od strane sindikata i Unije poslodavaca CG. Dodatni razlog uz već navedene u ranijem apelu:
– Netransparentnost postupka – niko nije vidio tekst Ugovora od strane najvećeg dijela privrede;
– Upitan legitimitet predstavnika poslodavaca – Unije poslodavaca CG da u ime privrede potpiše takav ugovor;
– Iz procesa dogovaranja isključenje svih relevantnih i potencijalno zainteresovanih subjekata te upadljiv izostanak javne i stručne rasprave, a radi se o najvažnijem dokumentu kojim se regulišu pitanja zapošljavanja;
jeste da neuporedivo povoljniji predlog OKU po poslodavce u Hrvatskoj- članici EU i zemlji sa mnogo jačom privredom od naše – nije prošao. Tamo ga je glatko odbacila Hrvatska udruga poslodavaca za neuporedivo manje ogrešenja o proceduru donošenja nego što je to urađeno kod nas. Pored toga, primjera radi, tamo je povećanje naknade za rad nedjeljom traženo od 50% (i odbačeno je glatko) kao što je kod nas glatko prihvaćeno 80%. Možete li zamisliti kakvo opterećenje predstavlja 80% za slabu crnogorsku privredu kad je 50% preveliko i neprihvatljivo za hrvatsku privredu. I to nije sve. Osnovni razlog odbacivanja bio je nepoštovanje procedure. Naravno, ne znači da mi moramo raditi sve što i drugi, ali efekat ugledanja priznaćete je snažno utemeljen.
Poštovani g-dine ministre,
Imajući u vidu da se radi o izuzetno važnom pitanju sa potencijalno značajnim uticajem na stvaranje društvene kohezije i harmoničnosti, koja nam i te kako nedostaje, te sa potencijalno znatnim posljedicama po poslovanje crnogorskih preduzeća – ponovo apelujemo da se uzdržite od potpisivanja dostavljenog Vam predloga i da isti uputite na transparentnu i valjanu proceduru uz učešće svih onih koji treba da učestvuju. Jedino takva rasprava može rezultirati dokumentom koji će biti odraz volje svih socijalnih partnera i prihvatljiv za sve. To je ono što čini najmanje Vašu obavezu kao Ministra i kao predsjednika Socijalnog savjeta. Sve manje od toga je djelovanje u korist političkog a na uštrb društveno-ekonomskog interesa CG i promovisanje ekskluzije a ne inkluzije na kojoj insistiraju svi relevantni međunarodni činioci – EU prije sih.
Vjerujemo da ćete uvažiti naše argumente i na naš ponovni apel odgovoriti pozitivno te Vas u to ime pozdravljamo.”

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *