Damjanović: Naredne godine od ekonomskog državljanstva očekujemo 70 miliona eura

Ministar finansija Aleksandar Damjanović rekao je da se tokom 2023. godine može očekivati 70 miliona eura sredstava na osnovu ekonomskog državljanstva. Takve projekcije, kaže Damjanović, napravljene su na osnovu podnijetih i riješenih aplikacija za ekonomsko državljanstvo.

Damjanović kaže da ga je frapirala činjenica da su se sredstva koja su ostvarena kroz ekonomsko državljanstva tokom 2020. i 2021. godine nalazila na računima van budžeta što je, kako je rekao, apsolutno nezakonito.

“I na moje insistiranje i razgovor sa predsjednikom Vlade i predstavnicima DRI došli smo do zajedničkog stava da ova sredstva moraju da budu konsolidovana i iskazana u budžetu jer ne mogu se javna sredstva koja se troše kroz budžet namijeniti i trošiti budžetski a prikupljati vanbudžetski. Moraju biti konsolidovana”, rekao je Damjanović na Zakonodavnom odboru.

Kako je dodao, tokom 2023. godine Crna Gora može da računa na oko 70 miliona eura od ekonomsko državljanstva.

“Shodno podnijetim aplikacijama, riješenim aplikacijama, onima koja su u proceduri i onima koja nijesu ni počela da se rješavaju. Do 70 miliona. Oko 35 miliona je ono što je sigurno, ono što je riješeno. Do 70 miliona je procjena za narednu godinu. Tamo se sredstva izdvajaju na dva nivoa, jedan dio za inovacije i fond, drugi dio ide za budžet”, kazao je Damjanović.

Ministar kaže da se interesovao za rad “famozne Agencije za investicije”.

“Pa da promijenimo savjet agencije, na čijem je čelu bio bivši državni sekretar, koji nešto tvituje. Rađeno je veoma netransparentno, vidjećemo aspekte sve, DRI je u agenciji i vrši reviziju. Sve to da bi dobili informacije o novcu, gdje, šta, kako. Parlament će dobiti punu informaciju. Ali govorim o onome što možemo da računamo kroz kapitalni budžet, i sredstva su strogo namjenska”, kaže Damjanović.

Ministar je upozorio da se neke aplikacije sporo rješavaju. Najavio je da će se sredstva ulagati u manje razvijene opštine i projekte koji su od javnog značaja.

“Naši evropski prijatelji insistiraju da se ovaj projekat završi do 2023. godine. Ja ću samo reći da bi se time načinila enormna šteta Crnoj Gori i da treba iznaći način da vidimo ima li modela da se nastavi sa realizacijom. Štete će biti velike, jer postoji veliki broj aplikanata koji žele da dođu u Crnu Goru i ostvare investicije. Evropska komisija je protiv, mi želimo da budemo dio kluba, i nemam baš ništa protiv ali mislim da je važno da pokušamo da nađemo model da se nastavi sa ovim programom, na neki način. Pitanje je na stolu parlamenta i Vlade”, rekao je Damjanović.

Predsjednica odbora Maja Vukićević (DF) naglasila je da je zahvalna Damjanoviću što je otvorio važnu temu.

“Moram reći da nije nikakvo čudo što Evropska komisija traži da se obustavi primjena ovog programa, ako se već radilo onako kako ste opisali da se ranije radilo”, upozorila je Vukićević.

Poslanik Demokratske Crne Gore Vladimir Martinović izrazio je nadu da će opštine poput kolašinske dobijati sredstva.

“Važno je predvidjeti da opštine mogu da koriste sredstva za kapitalne projekte”, naglasio je Martinović.

Izvor: CdM

Check Also

Pogledajte najnoviju Bloombergovu listu milijardera

Najnovija Blumbergova lista milijardera nje donijela novina kada je u pitanju prva petorka. Na prvom …

Leave a Reply

Your email address will not be published.