TikTok preplavljen metodama za uštedu novca, za ovu tvrde da je efikasna

Dodajte komentar

Ideja o mjesečnoj štednji po odjeljcima za posebne situacije, poput popravke automobila, renoviranja stana ili putovanja, preplavila je naslovnu stranu TikTok-a.

Barem jednom ste vidjeli snimak na društvenoj mreži, a sam način štednje podrazumijeva tehniku koja podstiče ljude da plaćaju za stvari u kešu, a kao rezultat – trebalo bi da im ostane više novca.

“Praktično, novac koji imate, ostavljate u kovertama dok vam ne zatreba. Ako ne možete nešto da priuštite novcem koji ste ostavili na početku mjeseca za tu namjenu, ne uzimate dodatni”, pojašnjava metodologiju viši ekonomista Džejkob Šanel.

“Čuo sam od nekoliko klijenata i kolega da je psihološki teže fizički potrošiti gotovinu nego koristiti debitnu ili kreditnu karticu”, kaže sertifikovani finansijski planer Džesi Vajdman.

Zaista, ovakva vrsta potrošnje novca dizajnirana je da pomogne ljudima da sačuvaju budžet, naprave ušteđevinu i smanje nepromišljenost prilikom internet kupovine.

“Dokazano je da služi kao efikasan način za uštedu novca… Međutim, kao i mnogo svari, ima svoje prednosti i mane. Generalno bih istakao strategiju ljudima koji imaju probleme sa raznolikom potrošnjom za mjesec dana ili probleme sa previše trošenja na kredit”, ističe Vajdman za Marketwatch.

Ovakav vid štednje nije dobar za svakoga, pogotovo ne za one koji koriste radnje koje primaju samo kartice. S druge strane, odlično je za one koji ne mogu da isprate svoju potrošnju.

“Ostavljanje gotovine sa strane svakako ograničava potrošnju jer ste fizički ograničeni na gotovinu koju ste izdvojili za različite budžetske kategorije, ali kao i svaki trend, ni ovaj nije potpuno besprijekoran. A jedan od najvećih probema je inflacija”, kaže Vajdman.

Izvor: Telegraf

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *