Zemlje EU postigle dogovor: Ruska nafta 60 dolara po barelu

Vlade zemalja Evropske unije su se načelno dogovorile danas o ograničenju cijene ruske morske nafte na 60 dolara po barelu, javlja Rojters pozivajući se na izjavu diplomate iz EU, bez navođenja njegovog imena.

Prema njegovim riječima, ograničenje cijene bi se sprovodilo uz primjenu mehanizam prilagođavanja koji treba da zadrži gornju granicu cijene na 5,0 odsto ispod tržišne.

Poljska, koja se zalagala za to da gornja granica cijena bude mnogo oštrija, ima rok do 15:00 časova po GMT-u da prihvati sporazum, koji bi zatim odobrile sve vlade EU u pisanoj proceduri do petka, dodao je sagovornik Reutersa.

Bloomberg je takođe izvijestio da je postignut okvirni sporazum o limitiranju cijene na 60 dolara.

Njujorška agencija napominje da se EU nalazi u ćorsokaku po tom pitanju od prošle nedelje, jer su Poljska, Estonija i Litvanija insistirale na stavu da je prvobitno predložena granica od 65-70 dolara po barelu „previše izdašna” prema Moskvi i da bi umjesto toga trebalo da bude postavljena na 30 dolara.

S druge strane, velike brodarske zemlje, uključujući Grčku, Maltu i Kipar, zalagale su se da se limit postavi na oko 70 dolara po barelu.

 

Check Also

Nakon kupovine Sberbank u Srbiji, Miodrag Kostić povećava udio u Addiko banci

Iako je kontinuirana kriza u posljednje tri godine mnoge stajala zatvaranja firmi, nema sumnje da …

Leave a Reply

Your email address will not be published.