Očekuje se milioniti prolazak auto-putem

Dodajte komentar

Na dionici auto-puta Podgorica-Mateševo zaključno sa 30. novembrom zabilježen je prolazak 990.658 vozila, a u Monteputu milioniti prolazak očekuju večeras ili sjutra.

Dionica je otvorena 13. jula ove godine, a saobraćaj je počeo narednog dana. Međutim, broj prolazaka se računa od 21. jula kada je počela naplata putarine. To znači da je milioniti prolazak ostvaren četiri i po mjeseca ili 135 dana nakon početka naplate.

Najveći broj prolazaka zabilježen je 7. avgusta, kada je ovom dionicom prošlo 14.325 vozila, a najmanji 30. novembra, 3.974. Sada petkom i danima vikenda prosječno prođe oko pet hiljada vozila, dok je ostalim danima taj prosjek oko četiri hiljade.

Državno preduzeće Monteput, koje upravlja ovom dionicom, od naplate putarine za ova četiri i po mjeseca prihodovalo je oko tri miliona eura. U cijenu putarine ulazi i porez na dodatu vrijednost od 21 odsto, tako da na primjeru cijene prolaska za automobile od 3,5 eura, Monteput dobija 2,9 eura.

Polugodišnje rate za vraćanje kredita, kojim je građen auto-put, a koje se kineskoj Eksim banci plaćaju u januaru i julu, iznose po 30 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *