Kineski premijer pozdravlja ulaganje stranih kompanija u Kinu

Dodajte komentar

Kineski premijer Li Kećijang poželio je u četvrtak dobrodošlicu stranim kompanijama da nastave da ulažu u Kinu, kada se sastao sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom u Pekingu.

Pozivajući obije strane da se otvore jedna prema drugoj, Li je rekao da će Kina uvijek ostati posvećena svojoj osnovnoj državnoj politici otvaranja. Nastaviće, po njegovim riječima, da njeguje međunarodno poslovno okruženje zasnovano na tržištu i zakonima i tretiraće sve vrste kompanija jednako i pravedno.  Li je rekao da će Kina stalno otvarati svoj finansijski sektor i podsticati više investicija od strane kvalifikovanih stranih institucionalnih investitora, uz održavanje domaće finansijske stabilnosti.

”Kina će nastojati da održi osnovnu stabilnost kursa kineske valute, i da ga zadrži na razumnom i uravnoteženom nivou”, rekao je ”Kina je spremna da pojača saradnju sa Evropskom unijom na osnovu međusobnog poštovanja i jednakosti, i da pravilno rješava razlike kako bi promovisala zdrav i stabilan razvoj sveobuhvatnog strateškog partnerstva Kine i EU”.

Sa svoje strane, Mišel je rekao da EU slijedi politiku jedne Kine i da se raduje uspjehu najnovijeg sastanka lidera EU i Kine. Mišel je izrazio duboko saučešće zbog smrti druga Đijang Cemina, na čemu mu je Li izrazio zahvalnost. Obije strane su se složile da štite slobodnu trgovinu i stabilnost međunarodnih lanaca snabdijevanja i da se zajednički bave klimatskim promjenama, energetskom bezbjednošću i drugim globalnim izazovima.

Izvor: MediaBiro

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *