Sumirani benefiti: “Europoint”- prva ekološki koncipirana moderna zgrada A klase u Podgorici u vlasništvu renomirane “Savane”

Dodajte komentar

Hotel Ramada prethodna dva dana bio domaćin konferencije pod nazivom  “Blue and Green Economy – Discovering the potentials for blue and green growth”, koja je održana pod pokroviteljstvom Confindustria Montenegro – Udruženja italijanskih privrednika u Crnoj Gori – u saradnji sa partnerima Confindustria Bari e Barletta-Andria – Trani i Confindustria Albania.

 

Konferencija je dio međunarodnog projekta SME Be Smart Interreg IPA CBC Italy-Albania-Montenegro, sa ciljem poslovnog umrežavanja i predstavljanja potencijala crnogorske privrede institucijama i kompanijama iz Italije (regija Pulja) i Albanije, sa fokusom na plavu i zelenu ekonomiju.

Prvog dana konferencije kroz tri panela predstavljeni su potencijali crnogorske privrede, institucionalna i finansijska podrška kompanijama za razvoj plave i zelene ekonomije, a juče je organizovana posjeta crnogorskim institucijama i kompanijama pod nazivom Incoming mission – focus on green economy.

Učesnici konferencije tako su juče obišli zgradu ‘’EUROPOINT’’ u Podgorici, kao jedan od najboljih primjera implementacije propisa i tehnologija vezanih za plavu i zelenu ekonomiju.

Švedska kompanija ‘’Savana Holding AB’’, čiji je osnivač Veselin Mijač, gazduje prvom ekološki koncipiranom modernom zgradom A klase u Podgorici od 2016.

 

Poslovna zgrada ‘’EUROPOINT’’, poznatija kao ,,crna“, samostalna  je građevina koja gleda na rijeku Moraču, obezbjeđujući panoramski pogled na grad sa gornjih spratova.

Nalazi se na ekskluzivnoj lokaciji u Podgorici, tačnije u urbanom okruženju koje karakteriše savremenost ’60-ih i ’70-ih godina i objekata različitih namjena: Sportski centar, Hotel Podgorica, zgrade Vlade i Telekoma.

Objekat je 2010. izgradila crnogorsko-slovenačke firma ‘’Proinvest’’, a karakteriše ga savremeno tehnološko i arhitektonsko rješenje, koje zahtijeva današnje savremeno poslovanje u svijetu.

Na građevinsku liniju ‘’EUROPOINT-a’’ najviše je imala uticaja susjedna zgrada Telekoma, koja usvaja njene osnovne karkteristike: dva pravougaona svedena bloka različitih visina, prateći geometriju mreže gradske saobraćajnice.

Veoma važna karakteristika ‘’EUROPOINT-a’’  je njen efikasan energetski sistem. Da bi se smanjila potrošnja energije za grijanje, hlađenje, ventilaciju i zagrijavanje vode, instalirana je toplotna pumpa koja koristi vodu iz rijeke Morače.

Naime, energetski bilansi zgrade oslonjeni su na toplotnu energiju podzemne vode.

Prirodnu temperaturu podzemne vode (12°C) toplotne pumpe prevode u funkcionalnu toplotnu energiju.

Sezonski balansi optimalne radne temperature u objektu svode se na dogrijavanje zimi i dohlađivanje ljeti.

Odnos apsorbovane i isporučene energije je 1:3, u odnosu na sve konvencionalne sisteme grijanja.

Kompletan objekat je namijenjen na tržistu za rentiranje i od sadržaja nudi savremeni poslovni prostor na sedam etaža ukupne kvadrature  7.600 m2, a u prizemlju sadržaje javnog karaktera i u dva nivoa podzemne garaže sa 84 parking mjesta.

Planovi spratova sa poslovnim prostorom su prilagodljivi i pružaju mogućnost različite organizacije. Zgrada je skladna u svojoj formi, proporciji i izrazu. Isto tako, spratovi se mogu podijeliti na dvije ili više jedinica za izdavanje.

Sa tim karakteristikama Europoint jedna je od najinteresantnijih zgrada, ne samo sa aspekta Podgorice kao Glavnog grada, već i sa aspekta evropskih normativa, ekološki urađena, vrhunskog kvaliteta i u samoj gradnji, i klijentelom na kojoj mogu pozavidjeti velike evropske prijestonice.

Samo neki od zakupaca su: Austrijska Ambasada, Uprava za imovinu, Ombudsman, konsultantska kuća ALKALOID, KPMG, Ekomedika, Krka, restoran-café Urban bistro, kancelarije Pivare Trebjesa, ENI Montenegro, NOVARTIS; FAKTOR ONE, Agencija za zaštitu konkurencije, IUSTITIA, MMS Communications Beograd, TLSC Contact, HTL DEVCO, Porsche Leasing d.o.o. i drugi.

Glavni elemenat objekta je zastakljeni atrijum, koji spaja javne funkcije: prodavnice i restoran u nižem frontalnom bloku zgrade sa poslovnim prostorima u sedmospratnom bloku.

Atrijum formira vizuelnu i prostornu vezu između javne i poslovne zone i doprinosi važnim aspektima savremenog radnog okruženja: prostorni i socijalni kvalitet. Ta atrijumska veza otvara mogućnost timskog rada i neformalne komunikacije, koji su postali dio prakse današnjeg poslovanja.

Elegantna glatka fasada, koja se na poziciji istok-zapad sastoji od ventilacionog sistema zastor-zid, je toplotno izolovana po sistemu proizvođača „STO“ (Njemačka), otporna na vremenske uticaje.

Zbog rizika od zemljotresa, konstrukcija ima veoma važnu ulogu. Pozicija cirkulacionog jezgra, zajedno sa konstrukcijom od armiranog betona čini zgradu izdržljivom i sigurnom.

Za izgradnju zgrade uglavnom su korišćeni armirani betonski stubovi, dok ostakljena konstrukcija centralnog područja zgrade apsorbuje seizmičke udare i toplotne varijacije.

Kao i eksterijer zgrade, u opremanju unutrašnjosti vođeno je računa o upotrebi premijum materijala poznatih proizvođača (zidovi i pregrandni zidovi su izrađeni sa protivpožarnim gipskartonskim pločama i plafoni su monolitni spušteni izrađeni po sistemu proizvođača KNAUF iz Njemačke, protivpožarna vrata su proizvođača DIERE iz Italije, aluminijumska bravarija za ulaz u poslovne jedinice su vrata po sistemu SCHÜCO sa sigurnosnim laminiranim staklom, u toaletima izrađen je plivajući pod i završna obloga granitne keramičke pločice prve klase proizvođača CERIM.

Hlađenje i grijanje kancelarija se izvodi preko kasetnih fain-coil aparata, koji su montirani u plafonu a fain-coil aparati su od proizvođača CARRIER, dok je kao izvor toplotne energije, odnosno rashladnog fluida predviđena je toplotna pumpa „voda-voda“ sa korišćenjem podzemnih voda proizvođača IMP HIDRIA iz Slovenije, liftovi su proizvođača OTIS iz  Francuska, itd.).

Važno je napomenuti da zgrada ima protivpožarnu centralu, kontrolu pristupa kancelarijama, video nadzor, internet i interfon.

Izvor: Dnevno.me

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *