Finansijske kompanije u Britaniji moraju probiti klasne barijere

Dodajte komentar
London

Polovina radnika na upravljačkim pozicijama u britanskom sektoru finansijskih i profesionalnih usluga trebala bi do 2030 godine dolaziti iz radničkih porodica, preporučila je u srijedu radna grupa koju podržava britanska vlada.

Finansijske kompanije već su dobrovoljno usvojile dugogodišnje ciljeve o udjelu žena, etničkih manjina i rasnih grupa na upravljačkim pozicijama, a pažnja se sada usmjerava na socioekonomski status.

Radnu grupu za socio-ekonomsku raznolikost vodi gradski sektor City of London, koji upravlja istorijskom finansijskom četvrti glavnog britanskog grada, a angažovalo ju je ministarstvo finansija i ekonomije.

Otprilike polovina zaposlenih u sektorima finansijskih i profesionalnih usluga, poput računovođa i pravnika, potiče iz radničke klase i trenutno napreduje oko 25 posto sporije od kolega iz srednje i više klase, navodi se u izvještaju radne grupe.

Njihova je godišnja plata manja i do 17.500 funti (20.977 dolara), bez obzira na radni učinak, utvrdili su.

Trenutno 37 posto radnika na višim upravljačkim pozicijama u sektorima finansijskih i profesionalnih usluga potiče iz radničkih porodica, što znači da im roditelji rade na rutinskim fizičkim poslovima, poput recepcionera, vozača kombija, vodoinstalatera ili električara.

Do 2030. njihov bi udio trebao porasti na 50 posto, a dobrovoljni cilj biće revidiran u 2025. kako bi se zadovoljili kriterijumi zastupljenosti i dostižnosti, objavila je radna grupa.

(SEEbiz)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *