Dodijeljene nagrade Top Women Business Montenegro 2022.

Dodajte komentar

Najbolja crnogorska preduzeća kojima upravljaju žene ili su u vlasništvu žena nagrađena su na svečanosti u Podgorici nagradom Top Women Business Montenegro 2022. Nagradu za ostvarene rezultate u poslovanju dodjeljuje kompanija BI Communication na osnovu rangiranja koje je za potrebe projekta uradio provajder poslovnih informacija BI Consulting. Primjenom međunarodnih definicija ženskih biznisa MEST IWA 34, a na bazi finansijskih izvještaja za 2021. godinu, nagrađeno je sedam ženskih preduzeća.

Izvršna direktorica BI Communication i inicijatorka projekta Top Women Business Montenegro (TWBM) Ljiljana Burzan-Nikolić kazala je da su rezultati poslovanja ženskih biznisa u prethodnom periodu pažljivo analizirani i sabirani, te da je svečanost prilika da se oda priznanje najboljim crnogorskim ženskim preduzećima i njihovim liderkama.

“Cijenim da je prilika i da ukažemo na prisustvo nemale doze nedovoljno razvijene svijesti o značaju prepoznavanja važnosti međusobne podrške, svijesti da svojim otvorenim odnosom možemo da uradimo mnogo više ne samo za sebe već i za druge kojima možemo biti primjer, kojima možemo dati vrijedan savjet, pomoći da naprave neke važne poslovne korake. Valja uraditi ono jedino ispravno i svojim primjerom pokazati šta znači solidarnost, podrška i neodustajanje od svojih dobrih misli, riječi i djela, kao što ste, sasvim sam sigurna uradili baš svi koji ste večeras ovdje prisutni i to nemalo puta! Eto to nas je spojilo i to nas obavezuje da ovu našu žensku biznis zajednicu usmjeravamo ka međusobnoj podršci”, poručila je Nikolić.

Ona je ocijenila da je baš sad pravo vrijeme da snaga ženskog biznisa zablista u punom sjaju.

“Pravo je vrijeme da pokidamo okove retrogradnog viđenja uloge žena u biznisu i dozvolimo novootkrivenoj realnosti da bude glasnija, vidljivija i snažnija. Pravo je vrijeme da prepoznamo i prihvatimo vrijednosti, znanja i rezultate koje postižemo i uputimo se ka pozicijama koje svojim uspjesima zavređujemo! Baš sad”, navela je ona.

Burzan-Nikolić rekla je i da je svečanost najbolji trenutak da se javnosti predstavi “čedo inicijative Top Women Business Montenegro”, odnosno istoimeni biznis magazin.

“Imaćete priliku da čitate o nekim sjajnim primjerima uspješnih poslovnih žena, od Crmnice do Vašingtona”, poručila je ona.

Direktorica sektora za poslovanje sa građanima u NLB Banci Ivana Bošković kazala je da žene uz viziju, smjelost i vjeru u sopstvene potencijale zaista mogu napraviti ozbiljna preduzeća ili rukovoditi njima. Priznanje TWBM, kako je dodala, dokaz je da crnogorsko žensko preduzetništvo grabi krupnim koracima naprijed.

“Potreba da se prepozna rad žena i njihova vizija, a prije svega da im se da prilika da pokažu svoje sposobnosti i znanje, jedan je od ključnih preduslova za razvoj naše ekonomije”, poručila je Bošković.

Prvo mjesto po poslovnim prihodima u kategoriji srednjih preduzeća u vlasništvu žena, zauzelo je preduzeće Osmi red iz Podgorice, a vlasnici Angelini Vuković, nagradu je dodijelila stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori Daniela Gašparikova.

“Poslije 28 godina, a nama je ovo jubilej, dobili smo jedno lijepo priznanje. Nadam se da smo ga svi zaslužili zajedno”, izjavila je Vuković tokom dodjele.

Prvo mjesto po poslovnim prihodima u kategoriji malih preduzeća u vlasništvu žena, zavrijedila je podgorička kompanija Bobi Comerc, vlasnice Nevenke Vulević. Prvo mjesto po ukupnim prihodima u kategoriji mikro preduzeća u vlasništvu žena, pripalo je apoteci Bella Dona iz Bara, vlasnice Belise Harbić. U toku dodjele nagrada saopšteno je da u Crnoj Gori ne postoji nijedno veliko preduzeće u vlasništvu žena.

Prvo mjesto u kategoriji velikih preduzeća kojima upravljaju žene, na osnovu poslovnih prihoda iz 2021. godine, pripalo je preduzeću Glosarij iz Podgorice. Nagradu izvršnoj direktorici tog preduzeća Mirjani Mijušković, uručila je izvršna direktorica Investiciono-razvojnog fonda Irena Radović.

Priznanje za najbolje srednje preduzeće kojem upravljaju žene dobila je Industrija piva i sokova Trebjesa iz Nikšića, a nagradu je primila izvršna direktorica Sanja Ćalasan. Njoj je nagradu uručio potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Dragan Kujović.

Titulu najuspješnijeg malog preduzeća kojim upravljaju žene odnio je Menzies aviation. U ime izvršne direktorice Ane Marojević, priznanje je od šefice Savjeta Sekretarijata za konkurentnost Marije Šuković, primila Adrijana Bulatović.

Prvo mjesto u kategoriji mikro preduzeća osvojilo je preduzeće Bosiljak iz Tivta kojim upravlja Rajka Jauković.

Pokretač projekta Top Women Business Montenegro jeste BI Communication, analitički partner je BI Consulting, a značaj projekta prepoznali su Program Ujedinjenih nacija za razvoj, Investiciono-razvojni fond, Privredna komora Crne Gore i Sekretarijat Savjeta za konkurentnost – kao institucionalni partneri, kao i NLB banka A. D. Podgorica – kao generalni pokrovitelj, i mikrofinansijska institucija Alter Modus.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *