Bankar podcast: Irena Radović, izvršna direktorica Investiciono razvojnog fonda

Dodajte komentar

Gošća druge epizode Bankar podcasta u jesenjoj sezoni je dr Irena Radović, izvršna direktorica Investiciono razvojnog fonda.

“Investiciono razvojni fond je od početka godine u crnogorsku privredu uložio 170 miliona eura u više od 450 projekata”, kazala je ona za Bankar podcast koji je vodio novinar Bojan Vučinić i dodala da su prošle godine ostvarili najbolji poslovni rezultat.

Najavila je i izmjene određenih zakona vezanih za poslovanje ove institucije.

“Već imamo preporuke da se IRF kao četvrta najveća institucija u sistemu kada je u pitanju portfolio transformiše u pravcu podpadanja pod Zakon o kreditnim institucijama i u pravcu tranzicije ka Crnogorskoj razvojnoj banci”, rekla je Radović.

Godinama, kaže ona, ta institucija podržava domaću privredu po najpovoljnijim uslovima na tržištu.

“Mi i dalje nudimo povoljne kamatne stope, najpovoljniji smo na tržištu. Takođe smo institucija koja daje dug grejs period, a naši su projekti ročnosti do 12 godina što se rijetko nalazi u komercijalnom sistemu. Dodatno imamo misiju da pored finansiranja razvojnih projekata stvorimo uslove za finansiranje onih kategorija domaće privrede koji imaju otežan pristup finansijama”, navela je Radović.

Izvršna direktorica IRF-a kaže i da će naredna godina biti izazovna za crnogorsku privredu ali će ta institucija finansirati sve kvalitetne razvojne projekte.

“Mi imamo sklopljene aranžmane sa Evropskom investicionom bankom gdje je dostupno 150 miliona eura. Takođe, imamo aranžman sa Francuskom razvojnom agencijom gdje imamo dostupno 50 miliona, imamo aranžman sa bankom za razvoj Savjeta Evrope od 30 miliona i radimo na dodatnom aranžmanu od 30 miliona za mikro, mala i srednja preduzeća”, kazala je Radović.

Bankar.me

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *