Moguće minimalne promjene cijena struje

Regulatorna agencija za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti (REGAGEN) završila je juče javnu raspravu sa Crnogorskim elektroprenosnim sistemom (CGES), Crnogorskim elektrodistributivnim sistemom (CEDIS) i Crnogorskim operaterom tržišta električne energije (COTEE), a odluka o cijenama električne energije, koje bi važile od 1. januara, biće poznata danas.

Kako je Elektroprivreda odustala od prava za povećanjem svog dijela računa za struju (aktivna energija), a CEDIS juče i zvanično, neposredno prije sastanka, obavijestio Agenciju da povlači zahtjev za povećanje svoje stavke, moguće su neznatne promjene iznosa računa za struju od Nove godine.

CGES, u kojem država ima 55 odsto, italijanska Terna 22 odsto i Elektromreža Srbije 15 odsto, predala je dva zahtjeva koji se odnose na određivanje cijena za pomoćne usluge i balansiranje sistema, kao i za povećanje regulisano dozvoljenog prihoda.

Predstavnici CGES-a izvršni direktor Ivan Asanović i predstavnik Terne Đani Restani, naveli su da je Regulatorna agencija u odgovoru na njihov zahtjev precijenila buduću zaradu CGES-a od prenosa struje podzemnim kablom za Italiju, zbog čega im je smanjila dozvoljeni prihod od stavke na računu za crnogorske potrošače.

Iz CGES-a su naveli da nova regulatorna pravila EU za energetiku utiču na smanjenje budućih cijena struje na evropskom tržištu i da fjučersima za 2023. na mađarskoj berzi (kupovina struja za unaprijed) sada pada cijena. To će, kako očekuju, uticati i na njihov pad zarade od prekograničnog prenosa, zbog čega traže da im se ne smanjuje dozvoljeni prihoda sa stavke na računima za potrošače u Crnoj Gori.

Asanović je kazao da će biti doveden u pitanje njihov investicioni plan, ako im se smanji dozvoljeni prihod sa računa, a ne dođe do povećanja prihoda od tranzita struje podmorskim kablom koju očekuje Agencija.

Predsjednik Odbora Agencije Branislav Prelević kazao je da je njihova obaveza da štite interese potrošača od prevelikih zahtjeva energetskih kompanija, ali i da omoguće razvoj energetskog sistema u korist kompanija i potrošača, kao i da će svi zahtjevi i stavke biti pažljivo analizirane u skladu sa zakonom.

Izvršni direktor CEDIS-a Vladimir Čađenović rekao je da oni povlače zahtjev o povećanju dozvoljenog prihoda. Naveo je da ih na to obavezuje odluka odbora direktora EPCG, čije su oni preduzeće, koja je održana juče prije rasprave u Agenciji. Kazao je da EPCG priprema konsolidaciju CEDIS-a, i da zbog interesa naplate i zaštite potrošača odustaju od zahtjeva.

Prelević je navao da se povlačenje zahtjeva smatra kao i da on nije ni podnošen, i da će Agencija donijeti privremene iznose stavki za CEDIS.

Elektroprivreda je imala pravo da samostalno poveća cijenu takozvane aktivne energija za šest odsto, ali to nije uradila. Njena stavka vrijedi oko polovine računa.

Ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović početkom novembra,nakon što je objavljeno da je UPCG zbog uvoza struje imala gubitak od 88 miliona eura, pozvao je tu kompaniju da poveća cijenu struje.

Predsjednik odbora direktora EPCG Milutin Đukanović je nakon toga kazao da im povećanje od šest odsto ništa ne znači kada uvoze struju i po deset puta većim cijena od one po kojoj ih prodaju građanima,a da bi to značajno pogoršalo standard građana i smanjilo procenat naplate računa za struju.

Đukanović je tada kazao da očekuju kišu koja će nakon pola godine hidrološke suše popuniti akumulacije hidroelektrana i da će onda imati viška struje i za izvoz i da će ispeglati gubitke.

Kiša koja je pala polovinom novembra napunila je akumulacije.

EPCG sada, prema riječima izvršnog direktora Nikole Rovčanina, dnevno od izvoza prihoduje dva miliona eura, dok je prethodno dnevno gubio oko milion i po eura.

Blažu Đukanoviću ponovo odbijen zahtjev za privilegovani status

Odbor Regulatorne agencije za energetiku odbio je i novi zahtjev firme BB Hidro da joj se prizna status povlašćenog proizvođača električne energije za malu hidroelektranu Slatina kod Kolašina.

Vlasnici ove firme su Blažo Đukanović, sin predsjednika države Mila Đukanovića, i njegov poslovni partner Ivan Burzanović.

Status povlašćenog proizvođača omogućava privilegovani status, jer EPCG garantovano otkupljuje cijelu proizvodnju a ima prihode i od stavke na računu za struju koji se odnosi na obnovljive izvore energije.

Ovo je drugi put da BB Hidro podnosi isti zahtjev za mHE Slatina, i da ga Agencija odbija. Prvi put ga je Agencija odbila 30. decembra 2020. uz obrazloženje da je zahtjev neuredan i nepotpun. U obrazloženju je Agencija tada navela da BB Hidro nije dostavio akt, na osnovu kojeg se, u skladu sa zakonom, kojim se uređuje izgradnja objekata, može pristupiti izgradnji energetskog objekta za koji se traži privremeni status, već prijavu građenja, koja ne predstavlja akt iz Zakona o energetici.

BB Hidro je podnijela tužbu Upravnom sudu, koji je 4. oktobra ove godine ponio presudu kojom poništava rješenje Agencije o odbijanju zahtjeva Đukanoviće firme.

U ponovnom postupku ocjenjivanja zahtjeva Agencija je ponovo odbila zahtjev ocjenjujući da je on neuredan.

BB Hidro odranije ima status povlašćenog proizvođača struje iz male hidroelektrane Bistrica kod Kolašina, i od toga već ostvaruje prihod. Odluku o koncesiji za ovu hidroelektranu u oktobru 2016. godine potpisao mu je otac Milo Đukanović koji je tada bio predsjednik Vlade.

Izvor: Vijesti

Check Also

Lista automobila koji su trošili najmanje goriva od 1975. do danas

Prema sajtu Statista, kada kupuju automobile potrošačima nije toliko bitan ni njihov izgled, pa čak …

Leave a Reply

Your email address will not be published.