Beč

Balkanska logika: Zbog visoke inflacije u Austriji automatski rastu plate političarima

U Austriji, zbog visoke stope inflacije, rastu plate političarima. Dok zaposleni raznih privrednih grana još pregovaraju o novom kolektivnom ugovoru, odnosno o povećanju plata, političarima one “skaču” automatski.

Revizorska ustanova proslijedila je vladi “faktor prilagođavanja” plata, to jest onaj postotak po kojem će plate državnih funkcionera porasti od 1. januara.

Kao osnova se uzima inflacija koja je bila od jula 2021. do juna ove godine, a to je 5,3 odsto. Time će značajno skočiti primanja, na primjer, predsjednika Austrije za 1.344 eura mjesečno, na 26.701 euro bruto mjesečno. Kancelaru će plata biti povećana za 1.200 eura, na 23.840 eura. Poslanicima plata će biti veća za 497 eura, na 9.832 eura.

Povećanje plate stupa na snagu automatski, ukoliko parlament ne donese odluku o neprilagođavanju plata političara stopi inflacije. Dok vladajuće stranke Narodna partija (OVP) i Zeleni ćute, Socijaldemokratska partija (SPO) i Slobodarska stranka (FPO) zahtijevaju odluku o neprimjenjivanju automatizma prilagođavanja plata inflaciji.

Lider FPO Herbert Kikl zatražio je, čak, da se smanje plate članovima vlade, ali i “lažnoj opoziciji”, zbog lošeg vođenja politike od lokdauna do sankcija protiv Rusije.

(Tanjug)

Check Also

Lista automobila koji su trošili najmanje goriva od 1975. do danas

Prema sajtu Statista, kada kupuju automobile potrošačima nije toliko bitan ni njihov izgled, pa čak …

Leave a Reply

Your email address will not be published.