Koja tehnologija čini beskontaktno plaćanje sigurnim?

Dodajte komentar

Beskontaktno plaćanje karticom zvuči super. Ako čekate čuveno ALI, sa varijacijama na temu od „ali šta ako dvaput prislonim karticu na terminal za plaćanje“ do „ali ako prislonim futrolu u kojoj su mi sve kartice, hoće li novac sa svake biti skinut“ – znajte da nema ništa od toga.

Beskontaktno plaćanje ne samo da zvuči već zaista jeste super: sigurno, jednostavno, zaštićeno… Vjerujemo da ćete niz nastaviti i sami nakon što pročitate nastavak današnjeg članka.

Kod beskontaktnog plaćanja sve je u vašim rukama

Shvatite to bukvalno ovako, jer ste vi ti koji prislanjate karticu na terminal za plaćanje. Za transakcije do 40,00 EUR nećete morati čak ni da unosite PIN. Ako slučajno više puta približite karticu, iznos će samo jednom biti naplaćen. Sa druge strane, ako vam se u žurbi desi da prislonite futrolu u kojoj je više beskontaktnih kartica, opet ne morate da brinete. Uređaji funkcionišu tako da obavljaju jednu transakciju u određenom trenutku, i to samo preko jedne kartice.

POS uređaji funkcionišu tako da obavljaju jednu transakciju u određenom trenutku, i to samo preko jedne kartice.

Beskontaktno plaćanje moguće je na prodajnim mjestima na kojim vidite oznaku za to – dakle, gotovo svuda. Umjesto da tražite i prebrojavate novac, dok trepnete možete platiti trgovinu u supermarketu, gorivo, piće i hranu. I onda, ako imate ugovoren Erste info servis ili elektronsko bankarstvo, u svakom trenutku možete znati na šta ste potrošili novac i koji je tačan iznos koji vam je na raspolaganju.

Koja tehnologija beskontaktno plaćanje čini mogućim i bezbjednim?

Uz otvoren račun u Erste banci, besplatno vam može biti izdata Erste Mastercard debitna beskontaktna kartica. Važno je da znate da ćete na isti način plaćati beskontaktno gdje god se nalazili – u svom gradu, zemlji ili u inostranstvu. Takođe, uvijek ćete biti sigurni, jer su sve Mastercard kartice zaštićene EMV tehnologijom, a beskontaktna plaćanja posjeduju višeslojne nivoe zaštite. Sa druge strane, samo plaćanje obavlja se putem NFC tehnologije. Sigurno vam skraćenice ne znače puno, zato slijedi objašnjenje. 🙂

Elektronski čip je najmoderniji sistem zaštite od neovlašćenog korišćenja, a sadrži ga svaka beskontaktna kartica.

NFC tehnologijom se šalju podaci na razdaljini od nekoliko centimetara. Zato se, između ostalog, stanje na računu neće umanjiti ni ako rukom u kojoj vam je kartica uzimate pakovanje žvaka pored kase – tek nakon što prodavac unese iznos računa, a vi približite karticu uređaju za plaćanje, ono će biti moguće.

Elektronski čip je najmoderniji sistem zaštite od neovlašćenog korišćenja, a sadrži ga svaka beskontaktna kartica. Uz to, za svaku beskontaktnu transakciju kreira se sigurnosni kod, koji se ne može koristiti ni za jednu drugu transakciju obavljenu istom karticom. Upravo zbog toga smo rekli da se ništa neće desiti čak ni ako više puta prislonite karticu POS terminalu.

Za šta još možete koristiti Erste Mastercard debitnu beskontaktnu karticu?

Možete trgovati i onlajn, a biti bezbrižni zahvaljujući Mastercard ID check usluzi, koja garantuje sigurnost vaših ličnih podataka i finansija. Sa ovom besplatnom uslugom internet plaćanje će biti moguće tek nakon što na stranici za plaćanje unesete lozinku koja vam je dostavljena putem SMS-a. Poruka sa lozinkom stiže na broj telefona koji ste kao kontakt naveli u banci.

Erste Mastercard debitnom beskontaktnom karticom možete trgovati onlajn i besplatno podizati gotovinu sa Erste bankomata.

Uz sve to, ako koristite Apple uređaje, bez ikakve naknade i bez odlaska u banku možete aktivirati Apple Pay uslugu. Tako ćete plaćati telefonom ili pametnim satom na svim mjestima na kojim biste inače plaćali beskontaktnom karticom – u prodajnim objektima i onlajn, a možete i podizati gotovinu sa bankomata.

Nije važno koje uređaje koristite, pošto je ovo posljednje moguće svima koji koriste Erste debitnu beskontaktnu karticu. Slijedeći naše uputstvo, sa ovom karticom moguće je beskontaktno i bez provizije podići gotovinu sa određenih Erste bankomata. Jednom kad probate, uvjerićete se i sami koliko je sve brzo, lako i sigurno.

Jedno je vrlo izvjesno: prije ili kasnije, od kartice se nećete odvajati, a to tako i treba da bude. Ona je samo vaša i zato je čuvajte na sigurnom. PIN i podatke sa kartice ne dijelite sa drugima. Ukoliko ipak dođe do krađe ili gubitka kartice, važno je reagovati brzo i o tome obavijestiti banku kako bi zloupotrebe bile spriječene. Na kraju krajeva, za apsolutnu sigurnost nam treba i malo vaše pomoći. 🙂

Izvor: Erste banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *