SAD zbog energetske krize ponovo uvozi venecuelansku naftu

Dodajte komentar

Nakon višemjesečnih pregovora vođenih između Venecuele i američke administracije uz posredstvo Meksika postignut je dogovor o djelimičnom ukidanju američkih sankcija na izvoz venecuelanske nafte u preiodu od 6 mjeseci.

Američka administracija pritisnuta visokim cijenama energenata i galopirajućom inflacijom sela je za pregovarački sto sa rukovodstvom Venecuele koju predvodi Nikolas Maduro iako i dalje ne priznaje njegovu vladu kao legitimnu.

Kompanija Ševron će moći da nastavi poslovanje u Venecueli koje je prekinuto 2019. godine nakon niza sankcija kojr je uveo tadašnji američki predsjednik Donald Tramp.

Ševron u Venecueli ima zajedničke projekte sa državnom naftnom kompanijom PDVSA i procjenjuje se da bi u kratkom roku ova postrojenja mogla da dostignu proizvodnju od 200 000 barela nafte na dan.

Venecuela je za ovaj ustupak takođe dobila i djelimično odmrzavanje sredstava koja se nalaze u stranim bankama, uz posredstvo Meksika ovaj novac će biti iskorišćen za poboljšavanje humanitrane situacije u Venecueli.

Ovako nagli zaokret Vašingtona iznenadio je mnoge zapadne analitičare i pokazuje dubinu (samoizazvane) energetske krize koja je počela nakon uvođenja sankcija Rusiji.

Republikanski političari iz SAD su već počeli da kritikuju Bajdenovu administraciju zbog odluke o ukidanju sankcija jer je po njima ona odraz američke slabosti.

Izvor: Princip.info

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *