Kostić: Nadam se da će neko preduzeti mjere za ozdravljenje crnogorske ekonomije

Ekonomska situacija u Crnoj Gori je izuzetno kompleksna, obespokojavajuća i nadam se da će neko preduzeti mjere u pravcu ozdravljenja, poručio je predsjednik Crnogorskog udruženja poslodavaca prof. dr Vasilije Kostić na Gradskoj RTV.

Kada je riječ o crnogorskoj ekonomiji, Kostić kaže da ga obespokojava trend sa ozbiljnim potencijalno negativnim posljedicama, odnosno da stalno trošimo nezavisno od onoga što proizvodimo.

“Ukoliko sigurnost investicije dovedete u pitanje, kao u situaciji kada postoji politička nestabilnost, onda postoje svi preduslovi da se taj priliv investicija smanji, što bi po nas imalo veoma loše posljedice”, ocjenjuje Kostić.

Govoreći o zahtjevu PKCG da se odgodi potpisivanje Opšteg kolektivnog ugovora, Kostić kaže da privreda na koju se dokument odnosi uopšte nije upoznata sa tekstom ugovora, niti poslodavci znaju čemu će biti izloženi. Dodaje da je najveći dio kompanija van procesa odlučivanja i socijalnog pregovaranja.

“To je presedan. Došli smo u nevjerovatnu situaciju da poslodavačka organizacija, koja se deklariše kao predstavnik u Socijalnom savjetu, radi iza leđa privrede. Ne upoznaje privredu sa odredbama ugovora koje potpisuje sa sindikatima. Riječ je o netransparentnom procesu. Zato se traži odlaganje potpisivanja Opšteg kolektivnog ugovora”, pojašnjava Kostić.

Napominje da je riječ o najvažnijem dokumentu koji reguliše prava iz radnog odnosa, i stoga mora biti donesen uz participaciju onih na koje se odnosi.

“Potrebna je šira društvena rasprava kako bi se pomirili različiti interesi i strane. Cnogorsko udruženje poslodavaca se zalaže za preispitivanje reprezentativnosti. Tražimo da Ministarstvo obavi zakonsku ulogu, a to je da se ponaša u skladu sa odredbama Ugovora o radu i pravilnika Zakona o radu i utvrdi koja je poslodavačka organizacija reprezentativna”, navodi Kostić.

Stoga se, kako kaže, postavlja pitanje čije interese štiti takva organizacija.

Izvor: Gradski.me

Check Also

Konstituisan OU metalurgije i metaloprerađivačke industrije

Novi saziv Odbora udruženja metalurgije i metaloprerađivačke industrije Privredne komore Crne Gore konstituisan je 22. …

Leave a Reply

Your email address will not be published.