Sberbank tuži EU zbog prodaje podružnica u Hrvatskoj i Sloveniji

Dodajte komentar

Ruski Sberbank podnio je tužbu protiv evropskog odbora za sanaciju banaka zbog odluka o prodaji njegovih podružnica u Hrvatskoj i Sloveniji i gašenja one u Austriji nakon uvođenja sankcija Rusiji, prenosi Hina.

Krajem februara, Evropska centralna banka (ECB) procijenila je da bi Sberbankovi ogranci u Austriji, Hrvatskoj i Sloveniji mogli propasti zbog naglog i velikog odliva depozita koji su podstakle zapadne sankcije Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

ECB je zaključio da Sberbank Europe AG sa sjedištem u Austriji “vjerovatno u bliskoj budućnosti neće moći u roku plaćati dugove ni ostale obaveze”, prema saopštenju u februaru.

“Sberbank Europe AG i njene podružnice zabilježile su značajan odliv depozita budući da su geopolitičke napetosti uticale na (njihovu) reputaciju. To je dovelo do pogoršanja njihove likvidnosti, a ne postoje raspoložive mjere s realnim šansama za obnovu te likvidnosti na nivou grupe i u svakoj od njenih podružnica u bankovnoj uniji”, dodali su.

Jedinstveni sanacijski odbor složio se s ocjenom ECB-a i odobrio je u saradnji s Hrvatskom narodnom bankom prodaju hrvatskog ogranka Sberbanka Hrvatskoj poštanskoj banci. Sberbankov ogranak u Sloveniji prodat je Novoj Ljubljanskoj Banci.

Programe sanacije hrvatskog i slovenačkog ogranka prodajom odobrila je i Evropska komisija, potvrdivši i odluku odbora da se gašenje austrijske Sberbank Europe AG prepusti domaćem regulatoru.

Ruski Sberbank podnio je 22. avgusta pred evropskim Opštim sudom tužbu protiv odbora za sanaciju banaka, tražeći poništenje njegove odluke.

Banka je u tužbi, između ostalog, navela da je odbor napravio “očitu grešku” u procjeni uslova povezanih sa sanacijskim programom i povrijedila “osnovno pravo na vlasništvo i na slobodu preduzetništva”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *