Osnivačici Theranosa prijeti do 20 godina zatvora

Dodajte komentar

Elizabeth Holmes, jedna od najslavnijih osnivačica startap kompanija u Silicijumskoj dolini, trebala bi se u petak pojaviti na sudu u San Joseu na ročištu za izricanje kazne gdje se očekuje da će saznati hoće li otići u zatvor zbog prevare investitora za više stotina miliona dolara.

Holmes, koja je u januaru proglašena krivom po tri tačke optužnice za prevaru i jednu tačku za zavjeru u vezi s njenim sada nepostojećim preduzećem za testiranje krvi Theranos, prijeti kazna do 20 godina, novčana kazna do milion dolara i skoro 804 miliona dolara u restituciji.

Međutim, stručnjaci za krivično pravo kažu da je malo vjerovatno da će Holmes, 38, dobiti kaznu blizu 20 godina jer prema smjernicama za odmjeravanje kazne, sudija okružnog suda ima široku slobodu da razmotri olakšavajuće faktore koji smanjuju njenu kaznu.

„Dakle, sudija ima prilično široku diskreciju da gotovo u potpunosti odstupi od [smjernica] ako to odluči“, rekla je Keri Axel, advokatica za krivična djela u Waymaker LLP, za Yahoo Finance, objašnjavajući da sudija Edward Davila može uzeti u obzir faktore u Holmesu naklonost, kao što je nepostojanje prethodne kriminalne istorije i da su investitori prvenstveno bili bogati pojedinci i korporacije, kao i oni koji rade protiv nje, kao što su pacijenti koji su dobili pogrešne rezultate testova krvi.

Na svom vrhuncu, Theranos, kojim je Holmes upravljala kao izvršna direktorica i obećala da će revolucionirati zdravstvenu zaštitu, bio je procijenjen na 9 milijardi dolara, što je Holmes u to vrijeme činilo prvom svjetskom milijarderkom koja je sama stekla bogatstvo.

Holmes je lažno obećala investitorima da Theranosov vlasnički analizator krvi može izvoditi konvencionalne laboratorijske testove iz uzorka krvi iz štapića prsta koji koristi otprilike nekoliko kapi krvi, umjesto mnogo većih količina uzetih tradicionalnim vađenjem iz vena.

Holmes je takođe lažno rekla potencijalnim investitorima da je tehnologija dijagnostičke kompanije sveobuhvatno potvrđena od strane više velikih farmaceutskih kompanija, te da je njen “Edison” uređaj za testiranje dopremljen iz inostransta od strane Ministarstva obrane za liječenje ranjenih vojnika. Holmes je takođe kazala da je Theranos profitabilna kompanija.

U odvojenim sudskim dokumentima dostavljenim prije ročišta u petak, Holmesovi advokati i tužioci koji su osigurali osuđujuće presude protiv nje, zalagali su se za veoma različite kazne.

Državni tužioci zatražili su od sudije Davile, koji je predsjedavao slučajem i koji će presuditi da osudi bivšu izvršnu direktorku na 15 godina federalnog zatvora, plus tri godine u kućnom pritvoru. NJeni advokati su, s druge strane, tražili da je Davila poštedi vremena u zatvoru, te da je umjesto toga osudi na 18 mjeseci kućnog pritvora.

Izvor: Yahoo Finance

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *