Gubitašima garantuju za 66 miliona eura kredita

Dodajte komentar

Predlogom budžeta za narednu godinu i odlu kom o zaduženju, manjinska Vlada, koja je pala 19. avgusta, p lanira da izdagarancijeu iznosuod 160 miliona eura. Od toga će 66 miliona eura garancija izdati za tri željeznička preduzeća koja godinama posluju sa minusom, a čiji je ukupan gubitak u poslovanju, prema poslednjim podacima, 68,5 miliona eura. Vlada planira da izda i 30 miliona garancija Elektroprivredi, koja je na kraju trećeg kvartala bila u minusu 25,4 miliona, ali je ta kompanijama godinama poslovala sa višemilionskim gubitkom, a očekuje se da to bude slučaj i na kraju ove godine, iako su na kraju septembra imali 88,6 miliona minusa.

Vlada će, ukoliko poslanici usvoje u ovom obliku predlog budžeta, izdati garancije za kredite Željezničke infrastrukture od 11 i 30 miliona eura, zatim Željezničkom prevozu za kredite od 20 i dva miliona eura, te za tri miliona kredita Montekarga, što je ukupno 66 miliona garancija za tri gubitaške firme. ŽICG je na kraju septembra imao uku pan minus od 34,6 miliona, Željeznički prevoz 25,6 miliona, a Montekargo 8,3 miliona, što je ukupno 68,5 miliona. Kada se izdaju garancije preduzećima koja godinama posluju sa gubitkom, veliki je rizik da će teret otplate kredita natti na budžet države, odnosno da će građani i privreda finansirati kredite tih preduzeća. Vlada je predložila izdavanje garancija za kredite od dva i 20 miliona eura ŽPCG, iako je Agencija za zaštitu konkurencije nedavno dala mišljenje da to preduzeće ne ispunjava uslove za dobijanje garancije od države za kreditne aranžmane sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

Osim garancija za tri željeznička preduzeća i EPCG, Vlada je budžetom predvidjela izdavanje garancija za kreditne aranžmane Regionalnog vodovoda od 12 miliona, te za tri kreditna aranžmana Crnogorskog elektroprenosnog sistema od 30,13 i devet miliona eura. Sve ukupno je 160 miliona kredita za šest firmi i za 10 kreditnih aranžmana.

Vlada je budžetom i odlukom o zaduživanju predvi djela da se u narednoj godini zaduži do 600 miliona eura. Manjinska Vlada je nedavnim rebalansom stvorila zakonske pretpostavke da se do kraja ove godine zaduži do 350 miliona, što bi značilo da su za skoro godinu i po planirali da se zaduže 950 miliona eura.

U narednoj godini planiraju da se zaduže 200 miliona za nastavak izgradnje auto-puta, dionica Mateševo-Andrijevica i obilaznicu oko Podgorice, zatim 10 miliona za projekat Hiljadu plus, 15 miliona za izgradnju zatvora u Mojkovcu, 10 miliona za rekonstrukciju vodovodne infrastrukture Prijestonice Cetinje, 32 mi liona za finansiranje generalnog projekta remonta pruge, sanaciju čeličnih mostova i depoa, 24,2 miliona za potrebe finansiranja nastavka Projekta upravljanja industrijskim otpadom, 15 miliona za program olakšavanja trovine i saobraćaja, do 30 miliona za projekat podrške zdravstvenom sistemu, 20,15 miliona za rekonstrukciju magistralnih puteva, do 55,2 miliona za potrebe Ministarstva zdravlja, projekat izgradnje, rekonstrukcije i opremanja zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori, 40 miliona za potrebe Vojske i 40 miliona za potrebe Ministarstva odbrane za nabavku oklopnih sredstava i samohodnih minobacača, kao i 14,5 miliona zarazvoj klasteraitransformaciju ruralnih područja.

Budžet za narednu godinu je projektovan na2,85 milijardi eura, a njime je predviđeno zaduživanje do 600 miliona, dok su nedostajuća sredstva 705 miliona eura.

Izvorni prihodi su projektovani na 2,14 milijardi eura, od poreza i doprinosa se planira 1,94 milijardi, a od ostalih prihoda 207 miliona. Izdaci su planirani na 2,51 milijardi eura, od čega se na tekuću potrošnju odnosi 2,28 milijardi, na kapitalni budžet 202,8 miliona, a na otplatu obaveza iz prethodnog perioda 27,4 miliona.

Deficit je planiran na 366,3 miliona, a primarni deficit na 256,4 miliona.

Za otplatu duga Vlada treba da plati 338 miliona, od čega se na otp latu glavnim nerezidentima odnosi 241,5 miliona, a 96,5 miliona za otplatu rezidentima.

Nedostajuća sredstva iznose 705 miliona i Vlada planira da ih nadoknadi sa 599,2 miliona iz pozajmica i kredita, sa šest miliona od prodaje imovine i sa 100 miliona iz depozita.

Primici i depoziti su planirani na 2,85 milijardi. Od poreza se planira prihod od 1,465 milijardi, od čega se od PDV-a planira 959 miliona prihoda, a akciza 271,5 miliona. Od doprinosa se planira skoro 475 miliona eura prihoda. Od taksi je planiran prihod od 14,25 miliona, naknada 111,7 miliona, a ostalih prihoda preko 30 miliona.

Kada su u pitanju izdaci, Vlada će na bruto plate dati 627,3 miliona eura, na materi jal preko 50 miliona, usluge preko 67 miliona, tekuće održavanje preko 35 miliona, kamate skoro 110 miliona, rentu preko 12 miliona, subvencije 61 milion ostale izdatke preko 70 miliona, a na socijalnu zaštitu preko 785 miliona eura. Za dječije dodatke iz budžeta će se dati preko 50 miliona eura.

Za penzijsko i invalidsko osiguranje iz budžeta će se izdvojiti skoro 530 miliona, ostala prava iz zdravstvene zaštite 21 milion, a ostala prava iz zdravstvenog osiguranja 15,6 miliona.

Transferi institucijama, pojedincima, nevladinom sektoru i javnom sektoru su projektovani na preko 352 miliona. Kapitalni izdaci su projektovani na 248 miliona, pozajmice i krediti 4,5 miliona, otplata dugova 365 miliona, otp lata obaveza iz ranijeg perioda 27,4 miliona, a rezerva na 40 miliona.

Predlog budžeta je usvojila Vlada Dritana Abazovića, a pred poslanicima će je braniti ministar finansija Aleksandar Damjanović. Skupština ima rok da usvoji budžet do 31. decembra, u suprotnom će se preći na privremeno finansiranje.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *