Spajić: Forma budžeta dobra, ali je suština jako loša

Budžet za 2023. godinu je napravljen da sruši ovu državu – ocijenio je predsjednik Pokreta “Evropa sad” Milojko Spajić na konferenciji za medije na temu “Da li je održiv budžet za narednu godinu”.

Rashodi su 2021. godine, prema njegovim riječima, smanjeni za oko 200 miliona eura, a to je bilo u neproduktivnoj potrošnji.

Branko Krvavac kazao je da je “jedino što je dobro u ovom budžetu namjera”, ali da se ne može “samo preko noći vještački podići potrošnja”.

Spajić je saglasan da namjera sigurno nije loša, ali “put do pakla popločan je dobrim namjerama”.

“Koncipiran je da izgleda da je forma dobra, ali je suština jako loša”, rekao je Spajić.

Pitao je zbog čega Skupština ne organizuje odbor da pretrese novo zaduženje, u odnosu na ono iz 2020. godine, kada su “preživjeli golgotu” zbog hedžing aranžmana.

Krvavac je govoreći o sektoru zdravstva naveo da je povećan budžet za ovaj sektor, ali da niko ne kontroliše rast budžeta bez kontrole.

Spajić je rekao da je programski budžet dobar jer svako povećanje mora da se objasni, odnosno što će povećanje da donese.

“Kakve dodatne vrijednosti donosi ovaj budžet? U kapitalnom budžetu nisam vidio nijedan projekat koji ima razvojni karakter”, rekao je on.

Krvavac je naveo da nijedna strana budžeta nije posvećena projekciji duga.

Spajić je ocijenio da su “pokušali na jedan lak način” da urade ono što su oni učinili sa programom “Evropa sad”.

“Mi smo prošle godine za Evropu sad imali 18 ili 19 zakona uz budžet, kako bi se sproveo. Uz ovaj budžet ide nula zakona, odnosno nula reformi”, istakao je on.

Krvavac je, pored ostalog, odgovarajući na pitanje o programu “Evropa sad 2” naveo da će to obuhvatiti poreske reforme i reforme socijalne zaštite i penzionog sistema, ali o tome će, dodaje, detaljnije kad ih budu prezentovali.

Izvor: Pobjeda

Check Also

Pogledajte najnoviju Bloombergovu listu milijardera

Najnovija Blumbergova lista milijardera nje donijela novina kada je u pitanju prva petorka. Na prvom …

Leave a Reply

Your email address will not be published.