PKCG traži široke konsultacije i javnu raspravu prije usvajanja novog OKU

Privredna komora Crne Gore smatra nužnim da se, prije najavljenog potpisivanja novog Opšteg kolektivnog ugovora (OKU), obave najšire konsultacije sa poslovnom zajednicom i organizuje javna rasprava.

Kako su naveli, aktuelni ekonomski trenutak predstavlja značajan izazov za privredu, očuvanje ekonomske aktivnosti i radna mjesta, što je veoma bitno za usvajanje rješenja koja mogu “dodatno usložniti poslovni ambijent”.

“Najavljene izmjene OKU koje, pored ostalog, donose uvećanje cijene rada nedjeljom za 80 odsto, neminovno će dodatno opteretiti poslovanje privrednih subjekata, naročito u onim branšama koje su već duži period značajno pogođene posljedicama ekonomske krize. Sistemski važan akt, kao što je OKU, mora na adekvatan način tretirati i brojne specifičnosti naše ekonomije, poput sezonalnosti. Potpisivanje bez prethodne otvorene rasprave stvorilo bi brojne dileme i pitanja vezana za njegovu primjenu na različite kategorije privrednih oblasti, poslova i zaposlenih, a što vjerujemo nikome nije cilj”, smatraju iz PKCG.

Zbog toga smatraju da sve strane treba da nađu rješenja koja će sačuvati ekonomsku aktivnost svake kompanije, uz poštovanje radno-pravnog statusa svakog zaposlenog.

“Još jednom apelujemo da se potpisivanje OKU odgodi do trenutka uspostavljanja konsenzusa koji jedino može biti rezultat sveobuhvatnih konsultacija. Jedino na taj način može se doći do dugoročnog i održivog rješenja kakvo privreda očekuje i koje je jedino u interesu ekonomske stabilnosti zemlje”, poručuju iz PKCG.

Check Also

Pogledajte najnoviju Bloombergovu listu milijardera

Najnovija Blumbergova lista milijardera nje donijela novina kada je u pitanju prva petorka. Na prvom …

Leave a Reply

Your email address will not be published.