EBC nastavlja podizanje kamata; Vilroj de Galu: Posustajanje inflacije u SAD je dobra vijest

Dodajte komentar

Evropska centralna banka (ECB) će vjerovatno nastaviti da podiže kamatne stope iznad 2 odsto, ali “jumbo” povećanja kamatnih stopa neće postati nova navika, rekao je šef francuske centralne banke.

ECB je povećala stope najbržim tempom u posljednje vrijeme, povećavši ih za 200 baznih poena – na 1,5 odsto u samo tri mjeseca. Uprkos brzom tempu, tržišta i dalje očekuju da će banka nastaviti sa povećanjima kako bi ukrotila snažnu i brzu inflaciju.

“Jasno se približavamo onome što bih nazvao ‘rasponom normalizacije’ koji se može procijeniti na oko dva odsto. Ovaj nivo bi trebalo da dostignemo do decembra”, rekao je guverner francuske centralne banke Fransoa Vilroj de Galu u govoru na poslovnoj konferenciji u japanskoj prijestonici.

“Iznad ovog nivoa, vjerovatno ćemo nastaviti da povećavamo stope, ali to možemo učiniti na fleksibilniji i možda manje brz način. ‘Jumbo povećanja’ stopa neće postati nova navika”, dodao je.

Najnoviji znakovi hlađenja realne i bazne inflacije u Sjedinjenim Državama bili su “dobra vijest” za sve, rekao je on, s obzirom na to da je najveća svjetska ekonomija bila vodeća u globalnom rastu inflacije.

Podaci objavljeni prošle sednuce pokazuju da su potrošačke cijene u SAD porasle manje nego što se očekivalo u oktobru, čime je godišnji rast ispod 8 odsto po prvi put u osam mjeseci.

“Monetarno pooštravanje SAD imalo je snažna prelivanja na ostatak svijeta kroz visoki nivo dolara”, rekao je centralni bankar Francuske.

Izvor: Bloomberg Adria/Rojters

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *