Plate u Švajcarskoj doživjele najveći realni pad od 1942.

Radnici u Švajcarskoj suočeni su sa najvećim gubitkom realnih plata od 1942. godine. Poslodavci su ove godine podigli plate u prosjeku za 1,1 odsto i namjeravaju da ih povećaju za 2,2 odsto u idućoj godini, saopštila je investiciona banka UBS koja je anketirala 290 kompanija.

Uzimajući u obzir inflaciju, to se pretvara u stvarni gubitak od 1,8 procenata u 2022. godini, nakon čega slijedi neznatno povećanje od 0,1 odsto u idućoj godini. Povećanje plata za nešto više od dva odsto vjerovatno neće dovesti zaposlene u praznično raspoloženje, ocjenjuju analitičari UBS-a.

Sektori u kojima su plate najviše porasle su građevinarstvo (1,1 odsto), administracija (1,0), IT, finansije i osiguranje (0,9). Plate su manje porasle u proizvodnji i transportu (0,8) i zdravstvenoj njezi (0,7 odsto). Ugovori o platama utiču na oko 550.000 zaposlenih u Švajcarskoj, što je oko 11 odsto radne snage.

Povoljna okolnost je što se ne očekuje pokretanje spirale rasta plata i cena, zbog čega inflacija ne bi trebalo da raste sa sadašnjih 3,2 odsto. Rast potrošačkih cijena u Švajcarskoj neočekivano je usporen u septembru i oktobru, ali i dalje je iznad cilja Švajcarske narodne banke.

Švajcarska nacionalna banka podigla je u septembru kamatne stope za 0,75 odsto, nakon čega je referentna kamatna stopa u toj zemlji posle osam godina opet pozitivna, 0,5 odsto. Švajcarska je posljednja zemlja u Evropi koja je vratila pozitivnu kamatnu stopu. Švajcarska centralna banka držala je kamatne stope na -0,75 odsto do juna tekuće godine, kada je podigla kamatne stope za 0,5 procenata.

Švajcarska nacionalna banka je od 2014. godine pratila politiku nulte kamatne stope, u cilju obuzdavanja rasta vrijednosti nacionalne valute. Banka je godinama sprovodila velike intervencije na valutnim tržištima kako bi kontrolisala vrijednost franka.

Izvor: Večernje novosti

Check Also

Pogledajte najnoviju Bloombergovu listu milijardera

Najnovija Blumbergova lista milijardera nje donijela novina kada je u pitanju prva petorka. Na prvom …

Leave a Reply

Your email address will not be published.