Rudnik uglja se pohvalio rekordnom eksploatacijom

Dodajte komentar

Rudnik uglja AD Pljevlja, u prethodnom mjesecu, ostvario je rekordni rezultat na eksploataciji otkrivke u iznosu od 963.577 m³čm, što je od osnivanja Društva maksimalna mjesečna količina proizvedene otkrivke, saopšteno je iz tog preduzeća.

Prema riječima uprave, ostvarena količina otkrivke u oktobru je bila za 63, 3 odsto veća od plana, a čak 85 odsto više u odnosu na oktobar 2021. godine.

“Takav rezultat doprinio je da, već na početku novembra mjeseca, imamo realizovan godišnji plan. Naime, Biznis planom Društva za 2022. godinu planirana je proizvodnja 6.940.000 kubnih metara čvrste mase, a sa realizacijom iste u prvih 10 mjeseci ostvarena je ukupna količina od 7.001.138 kubnih metara čvrste mase otkrivke. Za isti periodu u odnosu na prethodnu godinu imamo ostvarenje plana više za 27 odsto”, navodi se u saopštenju.

Dalje ističu kako su rekordnom rezultatu na ekspoloataciji otkrivke, pored dobre organizacije, kako radne tako i tehnološke, doprinijeli su i povoljni vremenski uslovi u oktobru, gdje niti jedna smjena od ukupno 93 nije bila bez učinka na otkrivci.

Izvršni direktor kompanije Milan Lekić je dodao da je ovaj rekord “pokazao ispravnost odluke da se uđe u široki investicioni ciklus kada je u pitanju rudarska mehanizacija”.

“Iako tokom 2022. godine ispravnost mehanizacije nije bila na zadovoljavajućem nivou, posebno otkopno-utovarna, što je u prethodnim mjesecima značajno uticalo na ostvarenje planiranih količina otkrivke, maksimalnim i profesionalnim angažovanjem poslovodstva i zaposlenih prevaziđena je navedena problematika. Najprije je u ekspolataciju uključen novi bager ‘Komatsu’ PC 2000 -11, zapremine korpe 12 kubika i hidraulični beger ‘Hitachi’, model EX 1200 – 7 BH, u dubinskom režimu rada sa dubinskom kašikom, zapremine kašike 7 kubika. Uz njih, uključen je i rekordni broj ključne novonabavljene rudarske mehanizacije i to četiri dampera ‘Komatsu’ HD785-8, nosivosti 92,2 tone, dva dampera ‘Belaz’ 7513D, nosivosti 136 tona, kao i buldožer-gusjeničar sa riperom ‘Komatsu’ D155AX -6, radne težine 39,97 tona i grejder sa potisnim blokom i riperom ‘Caterpillar’ snage 110 kW, model 120”, naveo je Lekić.

On je istakao da se nabavkama u 2022. godini znatno povećala raspoloživost otkopno-utovarne, transportne i pomoćne mehanizacije, ista je već dala rezultate, a nesumnjivo je da će uticati i na ostvarenje planskih zadataka u narednom periodu, te zaključio da je “izuzetno ponosan što RUP u ovim trenucima ispisuje istoriju”.

Podsjećamo, RUP je krajem maja potpisao ugovor po kome tonu mrkog lignitnog uglja Elektroprivredi Srbije (EPS) prodaje za 28,8 eura bez poreza na dodatu vrijednost (PDV). Njime je planiran izvoz 300.000 tona uglja za kvalitet toplotne moći između 7.000 do 10.0000 kJ/kg. Zbog konstatnih prigovora druge strane na kvalitet dostavljene sirovine, RUP još nije naplatio do sada iskopani i transportovani ugalj. Istu sirovinu koristi i Termoelektrana Pljevlja, kojoj je prodaju za 23,4 eura po toni.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *