Otpis imovine i rezervacije smanjili dobit OTP-a

Dodajte komentar

Mađarska banka OTP izvijestila je u četvrtak o manjoj dobiti u prvih devet ovogodišnjih mjeseci zbog otpisa imovine u Rusiji i većih rezervacija za kredite, dok joj je prihod snažno porastao, odražavajući skok prihoda od kamata.

Konsolidovana dobit nakon poreza smanjena je u razdoblju od januara do septembra 31 posto, na 231,9 milijardi forinti (578 miliona eura).

Kada se isključi otpis imovine u Rusiji, posebni porez na finasijske kompanije i ostale stavke prilagođavanja, konsolidovana prilagođena dobit nakon poreza porasla je 18 posto, na 439,13 milijardi forinti.

Operativna dobit porasla je pak za trećinu, dostigavši 645,33 milijarde forinti. Ukupni prihod uvećan je 27 posto, na 1,2 biliona forinti.

U gotovo istom je procentu porastao i neto prihod od kamata, dostigavši 797,1 milijardu forinti.

Neto prihod od naknada i provizija porastao je 21 posto, na 287,6 milijardi forinti.

Rezervcije za gubitke po kreditima bile su četiri puta veće nego u prvih devet prošlogodišnjih mjeseci, poskočivši na 101,5 milijardi forinti.

Stopa adekvatnosti kapitala iznosila je na kraju septembra 16,4 posto i bila je viša za jedan postotni bod nego na kraju istog prošlogodišnjeg mjeseca.

Banka je u prvih devet mjeseci 41 posto prilagođene dobiti nakon poreza ostvarila u inostranim podružnicama, znatno manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju kada je njihov udio iznosio 52 posto.

U OTP-u ističu da je dobit podružnica u Hrvatskoj, Bugarskoj, Srbiji, Crnoj Gori i Albaniji već u prvih devet ovogodišnjih mjeseci bila veća nego u cijeloj prošloj godini.

Izvor: SEEbiz

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *