Spremaju se za protest ispred ambasade Turske

Dodajte komentar

Saga o kupovini Željezare od strane Elektroprivrede (EPCG) nastaviće se i u novembru, a sudeći po dosadašnjim razgovorima, pregovorima i obećanjima če lnika Vlade i energetske kompanije, o tome ćemo vjerovatno pričati i u decembru, a možda i u 2023. godini.

Premijer Dritan Abazović juče je posjetio EPCG, a jedna od tema sastanka sa menadžmentom bila je i kupovina Željezare. Iako se o kupovini Željezare priča mjesecima, još se ne zna da li EPCG hoće da kupi, a Toščelik da proda, imovinu Željezare ili firmu na koju se vodi imovina. Imovina vrijedi desetine miliona, a firma koja gazduje imovinom ima preko 50 miliona gubitaka. Tačnije, prema našim informacijama, EPCG bi da kupi imovinu, a Toščelik da proda firmu sa kojom je nagomilao gubitke.

Odgovarajući na pitanje novinara u vezi sa kupovinom Željezare, Abazović je kazao da je oduševljen kako se radnici bore za svoje preduzeće.

-Radnici imaju punu podršku Vlade od početka. Voljeli bismo da se procedure završe brže, ali ne zavisi sve od nas. Predstavnici EPCG su bili u Istanbulu, dali ponudu za Željezaru. Sada se očekuje da ponudu, koja je ranije bila prihvatljiva, potvrdi Toščelik i da tako idemo u preuzimanje Željezare. Nikšićka fabrika vrijedi mnogo novca. U pitanju je ogromna površina fabrike kojaimadobruelektromrežu i zaista vjerujem, ako budemo imali malo dobre poslovne logike, da ćemo napraviti odličan poslovni aranžman. Želimo da se imovina državnih kompanija i države uvećava. Još jednom ćemo kontaktirati sa turskom stranom i pokušati da dobijemo konačan odgovor koji će biti pozitivan. Nadam se da se u poslednjih 15-20 dana ništa nije promijenilo. Ponuda koju je EPCG dala sadrži njihove početne zahtjeve – rekao je Abazović juče novinarima ispred EPCG.

On vjeruje da bi odgovor Toščelika trebalo da bude poznat u narednih 20 dana. Radnici su nam kazali da im je premijer obećao daće kontaktirati i sa ministrom spoljnih pos lova Turske Mevlutom Čavušogluom.

Abazović se juče sastao i sa radnicima Željezare. Predstavnik radnika Ivan Vujović je nakon sastanka koji su kasnije imali sa svim radnicima poručio da su odlučili da traže prijem u Ambasadi Turske u Crnoj Gori.

-Tražićemo da oni posreduju kod vlasnika Željezare da što prije odgovore na ponudu Elektroprivrede. Odgovor ćemo čekati do petka, a ako ga ne bude, protestovaćemo ispred ambasade Turske najavio je Vujović.

Radnici su od septembra bez posla, odnosno bez primanja. Željezara ne proizvodi više od godinu dana, ali su oni do septembra primali platu, koja nije bila u stopostotnom iznosu. Mjesecima protestuju i traže da država preuzme Željezaru.

Mora se početi sa izgradnjom objekata

Sa menadžmentom EPCG, na čelu sa predsjednikom odbora direktora Milutinom Đukanovićem i izvršnim direktorom Nikolom Rovčaninom, premijer je razgovao i o energetskoj krizi i neophodnim investicijama u energetskom sektoru.

Moramo konačno da počnemo sa izgradnjom energetskih objekata u Crnoj Gori. Oko toga smo danas podijelili mišljenja. Građani Crne Gore treba da budu svjesni da su uz pomoć menadžmenta uštedjeli oko 650 miliona eura na račun toga što nije podizana cijena struje. Ja sam jutros saopštio da je Crna Gora jedna od rijetkih zemalja Evrope koja u prethodnom periodu nije podigla cijenu električne energije kazao je Abazović.

Đukanović je rekao da su cijene struje u julu, avgustu i septembru bile “nenormalne”.

-Suština je da će EPCG biti stabilna i da će bit zamajac privrede Crne Gore poručio je Đukanović.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *