Najveću zaradu primio zaposleni u zabavnoj i rekreativnoj djelatnosti: Stranac za mjesec zaradio 116.796 eura

Dodajte komentar

Najveća bruto mjesečna zarada isplaćena u Crnoj Gori od početka ove godine do kraja septembra iznosila je 116.796 eura, pokazuju podaci Uprave prihoda i carina (UPC) dostavljeni Pobjedi.

Taj iznos, koji obuhvata poreze i doprinose na rad, isplaćen je strancu zaposlenom u zabavnoj i rekreativnoj djelatnosti.

U pitanju je prihod po osnovu zarade – kazali su iz UPC.

Programeri

To je 131 prosječna bruto zarada, koja se prema podacima Monstata od početka ove godine kretala od 875 do 887 eura, koliko je iznosila u septembru, ili 174 minimalca. Prema toj računici, crnogorskim građanima sa prosječnom bruto zaradom treba 11 godina da zarade taj iznos, odnosno 14,5 godina ako primaju minimalac od 671 euro bruto.

Zaposleni iz oblasti kompjuterskog programiranja primio je drugu najveću bruto zaradu u Crnoj Gori od početka godine. Njemu je u martu isplaćeno 115.250 eura. Da je programiranje u zamahu u našoj zemlji, potvrđuje to što je i četvrta najveća isplaćena mjesečna zarada pošla u ruke zaposlenom iz te oblasti koji je primio 98.704 eura bruto. Pretpostavlja se da nije riječ o mjesečnoj plati, već o naknadi za neki projekat.

Bankari dominantni

Bankari drže primat među najplaćenijim radnicima u Crnoj Gori, pa je tako pet od deset najvećih mjesečnih primanja isplaćeno u oblasti monetarnog posredovanja. Zaposleni u jednoj od 11 banaka koje posluju na crnogorskom tržištu primio je treću najveću bruto zaradu od početka godine u iznosu od 99.400 eura. Hiljadu eura manje primio je njegov kolega, čija je bruto zarada na petom mjestu i iznosi 98.321 euro. Nešto manje isplaćen je bankar sa mjesečnim bruto primanjem od 88.878 eura, što je sedma najveća plata. Na osmoj poziciji je zarada bankara od 73.317 eura, a na devetom mjestu bruto primanje bankara koje je iznosilo 69.690 eura.

Šestu poziciju zauzeo je zaposleni u oblasti vazdušnog prevoza putnika, odnosno radnik To Montenegra, Aerodroma, Agencije za civilno vazduhoplovstvo ili SMATSA-e. Njemu je u jednom mjesecu isplaćeno 93.256 eura. Pretpostavlja se da je riječ o otpremnini ili bonusu.

Desetu najveću bruto zaradu od januara do kraja septembra imao je radnik u oblasti konsultantskih aktivnosti u vezi poslovanja. Taj konsultant primio je 67.462 eura po osnovu naknade za rad i poreza i doprinosa.

Zarade u Crnoj Gori povećane su od početka godine u prosjeku 17 odsto kroz program „Evropa sad“. Njime su ukinuti doprinosi za zdravstvo koje su poslodavci plaćali državi, pa je taj iznos preusmjeren radnicima.

Prema podacima Monstata, najplaćeniji radnici u Crnoj Gori su u djelatnostima finansija i osiguranja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *