Džong Šanšan

Ko su najbogatiji Kinezi

Kineski bogataši su ove godine zabilježili najveći pad vrijednosti njihove imovine u posljednje dvije decenije, jer su rusko-ukrajinski rat, politika Pekinga “nula kovid slučajeva” i pad akcija na berzama u kontinentalnoj Kini i Hong Kongu “pojeli” njihovo bogatstvo, prema godišnjoj rang listi Hurun objavljenoj danas.

Na kineskoj listi bogatstva, koju objavljuje magazin Hurun i na kojoj su rangirani najbogatiji Kinezi s minimalnom neto imovinom od 5 milijardi juana (690 miliona dolara), ove godine je taj prag dostiglo samo 1.305 ljudi, što je 11 posto manje nego u 2021, prenio je Reuters.

Njihovo ukupno bogatstvo iznosi 3,5 biliona dolara, što je za 18 procenata manje u odnosu na prošlu godinu.

Vodeća trojka na listi najbogatijih Kineza ostala je nepromijenjena:

Džong Šanšan, vlasnik punionica vode Nongfu Spring i kompanije za proizvodnju vakcina, zauzeo je prvo mjesto na listi drugu godinu zaredom, s bogatstvom koje je poraslo za 17 posto na 65 milijardi dolara.

Osnivač ByteDancea, koji posjeduje i TikTokDžang Jiming, nalazi se na drugom mjestu, ali je njegovo bogatstvo palo za 28 procenata na 35 milijardi dolara zbog pada vrijednosti ByteDancea, a na poziciji broj tri se zadržao Zeng Jućun, predsjednik giganta za proizvodnju baterija CATL, iako je njegova neto vrijednost takođe pala za 28 posto na 32,9 milijardi dolara.

Inače, broj pojedinaca koji imaju 10 milijardi dolara ili više manji je za 29 osoba, a broj jednocifrenih milijardera, u dolarskom iznosu, opao je ove godine za 239, prema podacima sa rang liste.

– Ove godine je zabilježen najveći pad na Hurun kineskoj listi bogataša u posljednje 24 godine – rekao je Rupert Hugverf, predsjednik i glavni istraživač koji sastavlja Hurun izvještaj, prenosi Tanjug.

Najveći udarac su pretrpjeli šefovi teholoških kompanija, pri čemu je, primjera radi, bogatstvo osnivača Alibabe Džeka Maa potonulo za 29 posto na 25,7 milijardi dolara.

Check Also

Nakon kupovine Sberbank u Srbiji, Miodrag Kostić povećava udio u Addiko banci

Iako je kontinuirana kriza u posljednje tri godine mnoge stajala zatvaranja firmi, nema sumnje da …

Leave a Reply

Your email address will not be published.