UniCredit u sukobu s Evropskom centralnom bankom oko Rusije

Dodajte komentar

Evropska centralna banka (ECB) u sukobu je s italijanskom bankom UniCredit zbog njene politike isplate dividendi i kontinuiranog poslovanja u Rusiji, piše londonski poslovni list Financial Times (FT).

Centralna monetarna vlast u eurozoni prigovorila je italijanskoj vlasnici više regionalnih banaka zbog najave isplate 16 milijardi eura dividendi dioničarima do 2024, piše FT citirajući upućene izvore.

Najava je u suprotnosti sa službenim smjernicama da “banke ne bi trebalo da utvrđuju svoju politiku dividendi u apsolutnom iznosu”, prenosi list navode neimenovanih izvora.

Kako se nadalje ističe u izvješću, odnosi između ECB i UniCredita zategnuti su i zato što banka nije raskinula veze s Rusijom. ECB smatra prisutnost italijanske banke u Rusiji nepoželjnim izvorom rizika i požuruje je da napusti to tržište.

Ni ECB ni UniCredit nisu odmah odgovorili na Reutersova pitanja za komentir ovo izvještaja. U poslovnom izvještaju za treće tromjesečje, objavljenom krajem oktobra, UniCredit je istakao da je smanjio izloženost u Rusiji za 50 odsto, na 3,1 milijardu eura.

Njegov ruski ogranak povećao je od jula do septembra ukupni prihod za 76 odsto, na 357 miliona eura. Neto prihod od kamata poskočio je 56,1 odsto, a prihod od naknada i provizija za 21,9 odsto.

Kada se isključi Rusija, ukupni prihod banke porastao je u trećem tromjesečju 4,5 odsto, za 4,5 milijardi eura. Neto prihod od kamata uvećan je 4,8 odsto i iznosio je 2,2 milijarde eura.

Izvor: Index.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *