Britaniju čeka najduža recesija u posljednjih 100 godina

Dodajte komentar

Banka Engleske upozorila je danas da se Velika Britanija suočava sa najdužom recesijom još od početka merenja dvadesetih godina prošlog vijeka, jer je povećala kamatne stope najviše u posljednje 33 godine, piše BBC.

Velika Britanija bi mogla da se suoči sa „veoma izazovnim“ dvogodišnjim padom, piše BBC, gotovo dvostrukim rastom nezaposlenosti do 2025. godine.

Direktor banke Endrju Bejli upozorio je na „težak put“ koji čeka britanska domaćinstva, ali je rekao da moraju da deluju snažno ili će stvari „kasnije biti gore“.

Kamatne stope su podignute na tri odsto sa 2,25 odsto, što je najveći skok od 1989. godine, piše BBC, a podižući stope, Banka pokušava da obori cijene dok troškovi života rastu najbržom stopom u posljednjih 40 godina.

Cijene hrane i energenata su skočile, prenosi ovaj list, dijelom zbog rata u Ukrajini, zbog kojeg su mnoga domaćinstva bila suočena sa teškoćama.

Banka je i ranije očekivala i najavljivala da će Velika Britanija pasti u recesiju krajem ove godine i prognozirala da će to trajati čitavu narednu godinu.

Sada se, kako prenosi BBC, veruje da je privreda ovog leta već ušla u „izazovan” pad, koji će se nastaviti sledeće godine, ali i u prvoj polovini 2024.

Stopa nezaposlenosti je u Velikoj Britaniji trenutno najniža u poslednjih 50 godina, očekuje se da će porasti na gotovo 6,5 odsto.

(Danas)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *