Proizvodnja električne energije iz obnovljiih izvora: Potpisan Sporazum između Elektroprivrede Crne Gore i UGT Renewable

Dodajte komentar

Izvršni direktor kompanije UGT Renewables Adam Korteze i predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović, potpisali su večeras u Vili Gorica Sporazum o zajedničkom razvoju projekata u oblasti proizvodnje elektične energije iz obnovljivih izvora i skladištenja.

Tom prilikom, predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović, istakao je značaj događaja, koji prema njegovom mišljenju, predstavlja prelomni trenutak u razvoju energetskog sektora.

,,Crna Gora treba da se razvija kao zelena, energetski nezavisna država. Uspjeli smo da spojimo SAD i Južnu Koreju. Mislim da na ovaj način dokazujemo cilj Vlade CG, a to je da dovodimo renomirane kompanije. Zaista vjerujemo da je ovo dobar početak, da ce UGT i Hyundai, zajedno sa našim firmama, ostvariti nešto što očekujemo više od 40 godina. To je stvaranje novih energetskih objekta. Crna Gora mora da nađe balans. Siguran sam da će iskustvo koje imaju kompanije iz SAD-a i Južne Koreje dodatno doprinijeti da dođemo do zelene energije, novih radnih mjesta i da će se sačuvati naša okolina. Naš cilj je da imamo električnu enegriju za izvoz i da se povežemo sa drugim zemljama. Sa time dolazi progres i težimo blagostanju. Sve one kompanije koje imaju ideje o zdravom biznisu su više i nego dobrodošle,” poručio je Abazović.

Predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović kazao je da je na ovaj način uspostavljena strateška saradnja koja za EPCG predstavlja veliki iskorak u kontekstu prevazilaženja efekata globalne energetske tranzicije, kao i nadokanđivanja ulaganja u proizvodnju električne energije, koje u prethodnim decenijama nije postojalo.

,,Još prošle godine smo kroz projekat Solari 3000 plus najavili veliki investicioni ciklus. Obučili smo 300 montera i cilj nam je da se taj proces nastavi, jer tako stimulišemo zapošljavanje i rast privrede. Danas sa ne skrivenim zadovoljstvom možemo reći da je u planu proširenje postojećeg projekta 5000 plus. Naša ideja je zasnovana da EPCG transformišemo u kompaniju koja će znati da iskoristi solarna, hidro i vjetro potencijale Crne Gore. Jasno je da je solar pobjednik energetske tranzicije. Veliku čast mi predstavlja činjenica da kao predsjednik Odbora direktora EPCG potpisujem Sporazum sa američkom kompanijom UGT Renewables. Veoma se radujemo i saradnji sa renomiranom kompanijom Hyundai. Crna Gora ima ogromni solarni potencijal i nadamo se da ćemo prebroditi ovu energetsku tranziciju,” poručio je Đukanović.

Izvršni direktor kompanije UGT Renewables Adam Korteze, skrenuo je pažnju na činjenicu da gdje god su prisutni, angažuju lokalne firme, kao i to da su na području regiona uspostavili stratešku saradnju sa kompanijom Hyundai.

,,Definisali smo glavne ciljeve ovog projekta. Prije svega, to je unaprijeđenje energetske nezavisnosti Crne Gore, proizvodnja nove i čiste energije po pristupačnoj cijeni i proširenja kapaciteta, kako bi se Crna Gora okrenula ka 100 procentnoj proizvodnji elektične energije,” izjavio je Kortez.

Sa njim je bio saglasan i predstavnik kompanije Hyundai Engineering Sang-Min Park, koji je istakao da mu je velika čast i privilegija što ima priliku da prisustvuje večerašnjoj ceremoniji.

,,Zapošljavamo oko 80.000 zaposlenih i od nedavno je naša kompanija posvećena kampanji smanjenja karbonizacije. Prema našim aktivnostima, mi se širimo na energetski sektor i sektor obnovljivih izvora energije.  Mislim da je važno da se unaprijedi energetska obnovljivost u Evropi i da se smanje karbonske misije. Očekujem da će ovaj projekat, koji podržava Vlada Južne Koreje i SAD-a, obezbijediti energetsku nezavisnot Crne Gore i da će unaprijediti lokalnu ekonomiju. Očekujem da ćemo postići veliki uspjeh,” izjavio je Park.

Ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke, zahvalila se cijelom timu UGT koji je omogućio ovaj događaj, a ujedno je iskoristila prilku da čestita, prema njenim riječima, važan iskorak.

Projektom će se obezbijediti razvoj solarnih elektrana, što je jedinstvena šansa za američke partnere. Svi smo svjesni potencijala u bileteralnoj i ekonomskoj saradnji. Kako se Crna Gora suočava sa neriješenim energetskim problemima, ovo predstavlja korak u pravom smjeru,” zaključila je Rajnke.

Izvor: MediaBiro.tv

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *