Održan sastanak delegacije Crnogorskog Telekoma sa predstavnicima trgovinske misije SAD-a u Crnoj Gori

Dodajte komentar

Predstavnici Crnogorskog Telekoma sastali su se danas sa delegacijom trgovinske misije SAD-a kako bi razgovarali o uslovima poslovanja u Crnoj Gori, iskustvima Telekoma kada je riječ o mogućnostima i realizaciji investicija, zatim regulatornom i poslovnom ekosistemu i prostoru za njegovo unapređenje.

Zamjenik pomoćnika ministra trgovine SAD-a za Evropu i Evroaziju, Dejvid De Falko, istakao je da su u sklopu trgovinske misije u našu zemlju stigli predstavnici brojnih američkih ICT kompanija, koji su ovdje prije svega zbog investicionih i poslovnih prilika koje vide u Crnoj Gori. De Falko je istakao i da nema „zelene“ revolucije bez digitalne revolucije, zbog čega je podrška ICT zajednice važna, kao i da su prisustvo američkih kompanija u Crnoj Gori i dijalog sa Vladom kako bi se stvorili uslovi za njihov dolazak jedan od njihovih prioritet.

Predstavnike američkih ICT kompanija, koji ove sedmice borave u Podgorici u sklopu prve trgovinske misije ovog tipa u Crnoj Gori, zanimali su i planovi Telekoma u razvoju 5G mreže i širenju optičke infrastrukture.

Delegacija Telekoma na čelu sa izvršnim direktorom kompanije, Stjepanom Udovičićem, direktorom Sektora tehnike, Jovanom Ćetkovićem, i direktorom Komercijalnog sektora, Predragom Perkovićem, istakla je da Crnogorski Telekom kao dio Deutsche Telekom grupe već ima uspješna partnerstva sa brojnim američkim kompanijama.

Udovičić je poručio i da, kada je riječ o regulatornim pitanjima koja utiču na poslovanje, američki privrednici u Telekomu imaju partnera koji u dijalogu sa donosiocima odluka promoviše principe slobodnog tržišta i radi na kreiranju zdravog poslovnog ambijenta, te se trudi da u svakom trenutku podiže i unapređuje standarde poslovanja u Crnoj Gori.

„Kao kompanija koja je ogromne resurse uložila u infrastrukturu, koja ima najveću 5G mrežu u zemlji i sve veću i jaču optičku mrežu, ali i kao kompanija koja u Crnoj Gori posluje po najvišim međunarodnim standardima Deutsche Telekom korporacije, Telekom će biti pouzdan partner svim američkim kompanijama koje odluče da dođu u Crnu Goru, ukoliko ovdje već nemaju predstavništva, u procesu digitalne transformacije zemlje. Crnogorsko tržište je malo ali dinamično, i zajedno možemo iskoristiti njegov puni potencijal“, zaključio je Udovičić nakon sastanka.

U Crnoj Gori trenutno borave visoki predstavnici globalno uspješnih kompanija poput Amazon, SAS Institute, Adtran, AlPha Technologies, AerialZeus, Cisco Sistems, Inc., EXCEL Services Corporation, IBM, Motorola Solutionsl, UGTR, SELECT Power Systems i druge.

U pitanju su globalni provajderi, vodeći stručnjaci sa bogatim IT iskustvom koji pružaju vladinim i korporativnim klijentima IT infrastrukturu i tehnološka rješenja, multinacionalne tehnološke konglomeratske korporacije koje razvijaju, proizvode i prodaju mrežni hardver, softver, telekomunikacionu opremu i druge visokotehnološke usluge i proizvode, kompanije sa inovativnim rješenjima sa dodatom vrijednošću za najsloženije probleme, globalni lideri u javnoj bezbjednosti, vještačkoj inteligenciji i proizvođači obnovljivih izvora energije i skladištenja energije, sa preko 15 milijardi dolara vrijednih razvojnih projekata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *