Male šanse da nastavnici dobiju plate os 1.000 eura

Dodajte komentar

Predstavnici Sindikata prosvjete Crne Gore nijesu se juče sa ministrima prosvjete i finansija Miomirom Vojinovićem i Aleksandrom Damjanovićem dogovorili za koliko će nastavnicima da se povećaju plate od januara, već će to da učine naredne sedmice kada očekuju konačnu ponudu.

Ovaj sastanak je uslijedio nakon što je Glavni odbor Sindikata prosvjete srušio prethodnu ponudu ministara da im se plata poveća za 15 odsto, te kroz naredne dvije godine ostatak do iznosa od 45 odsto. Nastavnici su nezadovoljni bili takvom ponudom, jer bi to značilo da bi na njihovu prosječnu platu od 700 eura dobili do 100 eura. Pojedini traže da povećanje bude 900 do 1.110 eura.

– Ministri testiraju različite modele uvećanja i rade na tome da poboljšaju prethodnu ponudu. Daće nam ponudu naredne sedmice. Nijesam preveliki optimista u odnosu na ono što tražimo. Šanse su minimalne da možemo da dobijemo odjednom 45 odsto – rekao je Pobjedi predsjednik Sindikata prosvjete mr Radomir Božović.

Sindikat kroz izmjene Granskog kolektivnog ugovora traži da se nastavnicima plate povećaju 45 odsto. Nakon što se okončaju pregovori sa ministrima, Glavni odbor će se izjasniti o novoj ponudi. Kako je ranije najavljeno, ukoliko ne budu nastavnici zadovoljni, uslijediće protesti, štrajk ili blokada saobraćajnica, dogovoriće se na koji način će da reaguju.

Ispred nikšićke Gimnazije „Stojan Cerović“ juče su nastavnici organizovali protest zato što su nezadovoljni jer im se nije povećala plata, a kritikovali su i sami tok pregovora sa nadležnima. Poručili su ministru

Damjanoviću da ne mogu više da slušaju obećanja i da su izgubili strpljenje. Njih su podržali profesori i iz ostalih nikšićkih osnovnih i srednjih škola, kao i iz vrtića. Na tom skupu su pozdravili i nastavnike kotorske gimnazije, Srednje stručne škole iz Herceg Novog i Budve koji su se, takođe, okupili ispred svojih ustanova.

Profesor Darko Terić rekao je da ne pristaju na mrvice koje im nude sa svojih trpeza.

– Dugo smo trpjeli i ćutali, imali razumijevanja za svakoga i sve, bili u sjenci i zapećku sa željom da nas se neko sjeti. Međutim, došlo je vrijeme da kažemo da i mi postojimo, ali i sijaset problema koje smo nemoćni sami da riješimo. U vrtoglavom rastu cijena i devalvaciji eura prinuđeni smo da se borimo za osnovno ljudsko pravo, a to je pravo na egzistenciju – kazao je Terić, ističući da su marginalizovani, a bave se uzvišenom profesijom.

Na protestu je pročitano otvoreno pismo ministru Damjanoviću. Nastavnici su poručili da imaju razumijevanja za trenutak u kojem se nalazi društvo, ali nemaju razumijevanja za selektivna povećanja plata.

– Svako doprinosi na svoj način: medicinski radnici na jedan, univerzitetski na drugi… i tako redom. Ne znamo na koji način se mjeri prednost jedne u odnosu na drugu profesiju, veći doprinos jedne u odnosu na drugu, zaslužnost jedne u odnosu na drugu! Sada nam gola egzistencija, i naše porodice, ne dozvoljavaju ništa drugo do da dignemo glas jer nam nema više gdje pod kožu – saopštili su oni.

Prosvjetni radnici su poručili da se neće obavezati na jezik tišine ili zavjet ćutanja. Kažu da na odgovore da nema novca ne pristaju, jer i za to ima rješenje: nek se odlije gdje je prepuno.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *