Novac od IPA III tek nakon definisanja zakonskih i institucionalnih okvira

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore tek je juče odlučila da napravi tim koji će se kreirati zakone i aktivirati određene institucije kako bi iskoristila najmanje 90,6 miliona eura sredstava evropskih fondova koji su kroz program IPA III do sada dodijeljeni Crnoj Gori.

Riječ je o sedmogodišnjem programu po takozvanom modelu indirektnog upravljanja, koji je počeo 2021, a za koju iz Vlade tvrde da je Kancelarija nacionalnog IPA koordinatora do sada „kontinuirano sprovodile aktivnosti na obezbijedivanju preduslova i uspostavljanju zakonodavnog i institucionalnog okvira, zahtijevanog od Evropske komisije, u cilju početka sprovodenja prvih IPA III programa u Crnoj Gori“.

„Pored godišnjih nacionalnih programa, bilateralnih programa prekogranične saradnje i programa razvoja poljoprivrede, kroz IPA III finansijsku perspektivu se planira i programiranje dva višegodišnja operativna programa za oblast životne sredine i oblast obrazovanja. Finansijske vrijednosti ovog programa nijesu unaprijed definisane kao što je bio slučaj sa IPA II, već se tokom faze programiranja i usvajanja relevantnih programa iste određuju, u zavisnosti od niza faktora“, pojašnjavaju iz izvršne vlasti.

Preciziraju i da su do sada određena sredstva podijeljena tako što se 19,2 miliona eura odnosi na prošlogodišnji akcioni program za indirektno upravljanje, zatim još 8,4 miliona eura za prekograničnu saradnju sa Kosovom, te 63 miliona eura za razvoja poljoprivrede.

„Za potrebe samostalnog sprovodenja finansijske podrške EU Crnoj Gori iz IPA III programa neophodno je uspostaviti zakonodavni i institucionalni okvir, koji će biti predmet ocjene od strane Evropske komisije i nakon dobijanja pozitivnog mišljenja ostvariće se formalni preduslovi za početak korišćenja sredstava koji će biti realizovani kroz potpisivanje finansijskih sporazuma za relevante IPA III programe“, stoji u zaključku sa jučerašnje sjednice.

Istovremeno su izmijenjeni uslovi po kojima mladi poljoprivrdnici mogu dobiti sredstva iz pretpristupne pomoći Evropske unije IPARD II. Izmjene preciziraju do kada se mogu prijaviti oni stari 40 godina, produžen je rok za bankarske garancije na 100 dana za avansno plaćanje, određeno kada može biti odbijen zahtjev za isplatu, a kada već isplaćeno mora biti vraćeno.

„Stupanjem na snagu ove uredbe stvara se pravna mogućnost za objavljivanje javnih poziva na osnovu kojih će se u 2022. godini omogućiti poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima da ostvare pravo na sredstva podrške iz pretpristupnih fondova Evropske unije od 10.460.063 eura, od čega dio EU čini 7.845.048 eura“, naveli su iz Vlade.

Emisija državnih zapisa od 70 miliona do kraja godine

Povodom najavljenog zaduživanja države, usvojena je Informacija o emisiji Državnih zapisa za obezbjeđivanja dijela nedostajućih sredstava za finansiranje budžeta za 2022. godinu i stvaranja fiskalne rezerve. U njoj je istaknuto da su „poslovne banke, osiguravajuća društva i druga pravna lica iskazala značajno interesovanje za kupovinu kratkoročnih državnih zapisa koji bi se emitovali putem aukcija kroz prodaju na primarnom tržištu“.

„Ministarstvo finansija predviđa da će kamatna stopa biti značajno manja od tekuće tržišne, koja je trenutno visoka za Crnu Goru – zavisno od ročnosti na godišnjem nivou. Kako je interesovanje za kupovinu državnih zapisa značajno, zbog kratkog roka dospijeća Vlada je zadužila Ministarstvo finansija da do kraja godine sprovede sve aktivnosti vezane za emisiju ili emisije do 70 miliona eura, sa ročnošću od šest mjeseci“, navodi se u odluci Vlade i dodaje da će iznosi i datumi za svaku emisiju biti naknadno definisani.

Podsjećamo, prema ranije odobrenoj odluci, država može zadužiti do 350 miliona eura za finansiranje deficita i stvaranja fiskalne rezerve.

Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *