EPCG naredne sedmice šalje ponudu Toščeliku?

Dodajte komentar

Radnici Željezare protestuju pet mjeseci otkad su im najavljeni otkazi, a dva i po mjeseca otkad se nalaze na krovu fabrike i najiskrenije se nadaju da će njihova situacija biti riješena u što skorijem roku, saopštio je predsjednik sindikata nikšićkog preduzeća Ivan Vujović.

A to rješenje, koje je jedino moguće, što se tiče radnika Željezare jeste da se vrate u svoju fabriku i na svoja radna mjesta. Nadamo se da će u toku sledeće sedmice biti donesena odluka o kupovini fabrike i da će biti poslata ponuda prema turskom Tosjaliju – kazao je Vujović.

On je naveo i da stanje radnika nije uopšte dobro, kako fizičko, tako ni psihičko.

„Naročito želim da spomenem psihičko stanje koje je sigurno takvo i zbog finansijske situacije u kojoj se nalaze radnici i njihove porodice. Imali su pripremu djece za školu u septembru, a u oktobru spremanje drva i zimnice. A većini radnika su blokirane otpremnine zbog kredita koje su morali da podižu da bi mogli da preživljavaju, a neki da bi sebi i svojoj porodici obezbijedili krov nad glavom. Garant za taj kredit bio je Toščelik, koji je tada i garantovao radnicima da će oni i fabrika raditi“, poručio je Vujović.

Vujović je ponovo apelovao na nadležne da pregovore završe što prije.

„Zato ovom prilikom pozivamo EPCG da što prije završi pregovore sa Tosjali holdingom, a turskom vlasniku da više nikad neće doci u Željezaru jer im to radnici neće dozvoliti i da će ovu fabriku ako treba braniti i svojim životima i životima svojih porodica. Da je sreće bilo Tosjali nikad ne bi ni dolazio u Nikšić, jer se pokazalo da on ne da nije investitor, već uništitelj Željezare Nikšić“, zaključio je Vujović, prenosi Dan.

Radnici nikšićke fabrike, njih 229, protestuju već preko pet mjeseci zahtijevajući da država otkupi fabriku od turskih vlasnika i da ih zadrži na radnim mjestima. U pregovorima o preuzimanju učestvuju Elektroprivreda (EPCG) i nikšićki biznismen Miodrag Daka Davidović. Davidović je dugo slovio za jedinog zainteresovanog za kupovinu i nudio je Turcima oko 15 miliona eura, koliko su oni i platili državi za preuzimanje prije oko decenije. Kako bi finalizovao kupovinu, Davidović je prodao udio u sopstvenoj proizvodnji alkoholnih pića “Neksan” ruskom brendu “Beluga”. Ipak njegovi pregovori su se odužili, ali prema navodima Davidovića i dalje traju. EPCG ima namjeru da u krugu Željezare pokrene solarnu elektranu koja bi trebalo da poveća proizvodnju električne energije, a za taj posao prodala je 10 odsto svojih akcija koje je otkupila Vlada.

Uprava za inspekcijske poslove u septembru je utvrdila da se ogromne količine kancerogenog otpada nalaze u krugu fabrike, te da turski investitor nije ispoštovao ugovor o izvozu i uništavanju te vrste otpada.

Izvor: Adria

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *