Luka Bar

Za dva dana na prodaju 15 odsto Luke Bar?

Na Montenegro berzi juče su prodate 34.000 akcije Luke Bar po prosječnoj cijeni od 82,4 centa.

Akcije ove kompanije značajno rastu od početka oktobra kada je grupa malih akcionara dala nalog za prodaju oko osam milion akcija, što je oko 15 odsto akcijskog kapitala Luke Bar, po cijeni od po jednog eura.

U tom periodu akcija Luke Bar na berzi je vrijedjela oko 45 centi. Akcije ove kompanije imaju cjenovno ograničenje o maksimalnom dnevnom rast od 10 odsto, ali je uz više dnevnih skokova od pet do 9,7 odsto njena vrijednost skoro uduplana u odnosu na početak mjeseca.

Teoretski, potrebno je da akcije ove kompanije još jednom porastu za isnos do 10 odsto, kako bi narednog dana u zakonski dozvoljeni opseg cijena ušao i ivaj veliki paket akcije ponuđenih za jedan euro. Odnosno tada bi zainteresovani kupac mogao kupiti ovaj paket akcija za oko osam miliona eura.

Ukoliko bi Vlada kupila te akcije, sa postojećim paketom imala bi dvije trećine vlasništva i zakonsku mogućnost da donosi odluke poput spajanja firmi. Iz Vlade je ranije najavljeno da razmatraju kupovinu Port of Adria, bivših Kontejnerskih terminala, od turskog vlasnika i ponovno pripajanja Luci Bar.

Akcije može da kupi bilo koju kupac iz zemlje i inostranstva koji ima tu količinu novca i da nalog na berzi. Nominalna vrijednost ovih akcija je 1,21 euro. Zainteresovanost za kupovinu dijela Luke Bar ranije je iskazivala Vlada Srbije.

Izvor: Vijesti

Check Also

Nakon kupovine Sberbank u Srbiji, Miodrag Kostić povećava udio u Addiko banci

Iako je kontinuirana kriza u posljednje tri godine mnoge stajala zatvaranja firmi, nema sumnje da …

Leave a Reply

Your email address will not be published.